Hopp til innhold

Bergen får nedbørsrekord til jul

Det bøtter ned som aldri før i regnbyen. Går det som meteorologene tror, står tidenes regnrekord for fall på selveste julaften.

Regnskyll under arrangement på Bryggen

BREIFLABB OVERALT: I 2015 har det regnet både mye og ofte. Nå står rekordene for fall. Himmelens sluser åpnet seg da Naturvernforbundet Hordaland hadde arrangement på Bryggen i høst. – Det var grått hele dagen, men plutselig bare høljet det ned, forteller Mona Marie Løberg, som knipset dette bildet.

Foto: Mona Maria Løberg / Naturvernforbundet Hordaland

Mandag morgen hadde det falt tre tusen og seks millimeter nedbør i Bergen hittil i år. Det utgjør over tre meter regn, og det er MYE - selv til Bergen å være.

– Ja, det er faktisk ganske ille, innrømmer førstekonsulent Lillian Kalve ved Vervarslinga på Vestlandet, en statistiker som normalt gleder seg over rekorder.

Nå mangler regnbyen bare 60 millimeter, så er rekorden i boks.

For hør bare her:

  • I 2005 ble det satt ny rekord på Florida på Nygårdstangen, hvor det har vært målt nedbør siden 1982. Verstingåret ga bergenserne 3051,8 mm i hodet.
  • I 1967 var det enda verre. Da falt det 3069 mm på den gamle målestasjonen på Nordnes.

– Verst onsdag og torsdag

Nå står muligens begge to for fall. Vi gir ordet til vakthavende meteorolog, Mette Skjerdal.

– De kommende dagene blir det regn hver eneste dag, mest på onsdag og torsdag. Først etter 2. juledag er prognosene litt usikre. Vi trodde lenge det lå an til oppholdsvær, men nå er det kommet inn muligheter for nedbør også der. Skjer det, kan den eldste rekorden ryke også.

Varselet tyder på rundt ti millimeter tirsdag, så 15-20 både onsdag og torsdag.

Stemmer det, bikker Bergen 2005-rekorden på selveste julekvelden.

Allerede rekord i Lindås

– Skal vi være deprimerte eller stolte, Kalve?

– Det får være opp til hver enkelt. Rekord er jo rekord, men det er jo et spørsmål om hva det er rekord i. Selv kunne jeg tenkt meg litt mer balanse i det, og gjerne heller fått en rekord i antall soldager...

Statistikeren opplyser at Bergen neppe er alene om å få rekord i 2015. Bygden Eikanger i Lindås er allerede i gang. Der er rekorden satt for lenge siden.

– Per nå har det kommet 3073 mm nedbør der. Det er første gang de har hatt over tre tusen millimeter, forteller Kalve.

Vangsvatnet på Voss etter flaumen i desember 2015

INGEN SPØK: Slik så det på Voss i helgen. I indre strøk av Hordaland har det regnet så mye at situasjonen beskrives som alvorlig.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Derfor vil de ikke juble

Meteorolog Mette Skjerdal minner bergenserne om at det regner enda mer andre steder i fylket, og at det kan være en god grunn til å holde jubelen litt tilbake.

– I indre strøk av Hordaland er situasjonen ganske alvorlig , der vil man for all del ikke ha mer regn. Med tanke på det, så er det ikke så veldig gøy med rekord, sier hun.