Sjokkert byråd ser at Bergen forfaller

I dag fikk Bergen kommune sett nærmere på funnene av en by i forfall. Det resulterte i at kommunen øyeblikkelig ber om en folkedugnad for Bergen.

Dag Inge Ulstein

– Sånn kan vi ikke ha det, sier byråd Dag Inge Ulstein. Han har ansvaret for de kommunale eiendommene i Bergen.

Foto: Mette Anthun / NRK

– Bergenserne tror at de bor i verdens vakreste by, sier bergenser Ragnhild Demmo.

Hun vil at folk skal få øynene opp og reagere.

De to siste årene har Demmo fotografert og dokumentert forfallet i hjembyen. Hun har lagt merke til det mange andre bergensere ikke ser, eller kanskje overser.

– Vi må ha en dugnad

Tirsdag ble byråd for finans, innovasjon og eiendom, Dag Inge Ulstein (KrF), med ut for å se på noen av byens bygninger.

– Det er klart at sånn kan vi ikke ha det, sier byråden med ansvaret for de kommunale eiendommene.

Men byråden har få virkemidler å ta i bruk overfor private huseiere.

– Det er først når det er fare for liv og helse at vi kan legge krav på folk. Så vi kommer nok ikke til å løpe rundt å banke på dører.

Bergen kommune eier selv 10.000 bygg og har en stor vedlikeholdsjobb. Kommunen vil ikke sponse private huseiere med maling, men ønsker likevel en felles dugnad.

– Nå har vi mange store arrangementer som kommer til byen. Hvis gårdeiere og nabolag kunne gått sammen og tatt en runde med høytrykksspyler og malerkost så hadde vi fått til et løft.

– Det hadde vært veldig kjekt hvis vi fikk til en dugnad, sier Ulstein.

Pill råtne hus

– Det er dette vi viser frem til turistene. De går jo rundt her og ser, sier Ragnhild Demmo og stikker hele hånden gjennom kledningen i et hus i gågaten Marken.

Ragnhild Demmo synes at forfallet begynner å bli pinlig for Bergen. Og hun skjønner ikke at det er lov å la hus forfalle slik som de gjør i Bergen nå.

– Det er lett å finne motiver. Med en gang du begynner å gå inn mellom husene, så ser du ting du ikke trodde var mulig.