Hopp til innhold

- Tvangsinnleggelse av gravide Malene kan være brudd på menneskerettighetene

21-åringen ble pågrepet av politiet og sendt til tvangsbehandling. Jan Egeland i Human Rights Watch ber nå tre statsråder sørge for at hun får tilbake friheten.

Video Human Rights Watch reagerer på bruk av tvang

BAK LUKKEDE DØRER: NRK får ikke møte Malene mens hun er under behandling i Stavanger.

For snart to uker siden var kvinnen på helsekontroll på Stord. Utenfor ventet seks uniformerte politifolk.

– De tok meg i armene, dro meg inn i bilen og kjørte meg til Stavanger. Jeg opplevde det helt grusomt og føler at jeg ble lurt, sier Malene til NRK.no.

Under behandling i Belgia

Bakgrunnen er at 21-åringen er rusmisbruker. Ferden endte på Rogaland A-senter i Stavanger, hvor hun nå er innlagt til behandling mot sin vilje. Tvangsbehandlingen skjer for å beskytte hennes ufødte barn.

Men Malene er ikke en vanlig rusmisbruker. Hun er under såkalt substitosjonsbehandling av en belgisk lege. Problemet er at norske myndigheter ikke anerkjenner denne medisinske behandlingen. I Norge gis tilsvarende behandling, men da innenfor LAR-systemet (legemiddelassistert rehabilitering).

Mange norske rusmisbrukere søker til utlandet for å få rusbehandling på grunn av lang ventetid i Norge. Hadde Malene vært under behandling av en norsk lege ville, hun ha sluppet tvangsbehandlingen. Nå tvinges hun til å avslutte behandlingen. Den raske nedtrappingen av subutex har gitt henne store abstinenser.

– Jeg fryser og svetter hele tiden og er dårlig, forteller hun.

Her blir Malene pågrepet av politiet

HER BLIR HUN TATT: Malene (21) ble møtt av seks uniformerte politifolk da hun kom ut fra helsekontrollen på Stord.

Foto: Privat

Ekspert: – Lovlig forbruk av rusmidler

Jusprofessor Karl Harald Søvig, som er ekspert på tvangsbruk innen psykiatri og rusomsorg, er skeptisk til tvangsbehandlingen av Stord-kvinnen.

– Har hun fått foreskrevet rusmidlene av en lege, er det et lovlig forbruk og ikke et misbruk i lovens forstand, sier han.

– Da er det ikke grunnlag for tvang?

– Nei. Det er utgangspunktet, sier Søvig.

Jan Egeland

REAGERER: Jan Egeland i Human Rights Watch.

Foto: NRK

– Brudd på menneskerettigheter

Jan Egeland i Human Rights Watch har nå skrevet brev til statsrådene Audun Lysbakken, Anne-Grete Strøm-Erichsen og Grete Faremo, hvor han uttrykker dyp bekymring over myndighetenes håndtering av Malenes situasjon og krever at 21-åringen blir satt fri.

– Vi mener dette kan være i strid med menneskerettighetene. Mennesker i denne situasjonen trenger behandling, ikke tvang. Det er ikke riktig å frarøve henne friheten nå, mener vi, sier Egeland til NRK.no.

– Det virker som hun straffes fordi hun ikke fikk behandling i Norge. Hun utsettes nå for tvang i Norge, med avbrudd av en internasjonal behandling som man ikke anerkjenner i Norge, uvisst av hvilken grunn, sier Egeland.

Frykter abort blir eneste utvei

Malene er gravid i tiende uke. Hennes eneste mulighet til å slippe ut fra tvangsbehandlingen, er om hun tar abort. Selv ønsker hun å føde barnet. Likevel overveier hun sterkt det andre alternativet.

– Det er min eneste utvei. Jeg kommer ikke til å klare å være her så mye lenger, sier hun til NRK.no.

Egeland er dypt fortvilet over situasjonen.

– Det er et grusomt faktum at en lov som skulle beskytte det ufødte liv nå kan føre til abort på grunn av tvangsbruken, sier han.

Behandler klage onsdag

Malene har klaget tvangsbehandlingen inn for fylkesnemnda, som skal behandle klagen hennes kommende onsdag. Fylkesnemndleder Torstein Røed vil ikke kommentere denne saken, men sier på generelt grunnlag:

– Tvangen skal vare gjennom hele svangerskapet. Men det er også slik at sosialtjenesten i samråd med institusjonen skal vurdere om det er grunnlag for fortsatt bruk av tvang, sier Røed.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.