Hopp til innhold

Ber russen dempe feiringen

– Vi er kommet til et veikryss der ting må endre seg for at det skal være forsvarlig å fortsette, sier opplæringsdirektøren i Hordaland. Han ber om en dempet avslutning på årets russefeiring, etter at en russ fortsatt er kritisk skadd etter ulykken på taket av en russebuss natt til i dag.

russebuss

KRITISK SKADD: En russ (19) ble funnet kritisk skadd på taket av denne bussen i natt. Men politiet vil ikke konkludere at han slo hodet i Arnanipatunnelen, slik det er blitt sagt.

Foto: Kjetil Rydland

Torsdag ettermiddag møtte Hordaland fylkeskommune russestyret i Bergen, etter den tragiske ulykken natt til torsdag hvor en russ ble kritisk skadd på taket av en russebuss.

De diskuterte hvordan dette årets russefeiring skal avsluttes. De kom fram til at hovedrussestyret skal gå ut med budskapet til russen om å dempe russefeiringen ned.

– Vi kommer ikke til å gå ut med noen klare forbehold, men vi forventer nå en neddempet russefeiring med verdighet og respekt for det som har skjedd, sier opplæringsdirektør i Hordaland Svein Heggheim.

Heller ikke politiet vil gå ut med klare restriksjoner til russen, men vil følge situasjonen nøye fra dag til dag.

– Jeg tror det som har skjedd i seg selv vil virke modererende på russefeiringen, sier Heggheim.

Politioverbetjent Endre Laukeland

INFORMASJONSBEHOVET ER STORT: Politioverbetjent Endre Laukeland var i dag på Fana Gymnas og snakket med alle elevene etter at en russ fra skolen er kritisk skadd etter ulykken i natt.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK

Politiet vil ikke konkludere med ulykke i tunnel

Det er mulig at gutten har gått opp på taket av bussen for å reparere et aggregat som var plassert der.

En russ (19) ble natt til torsdag funnet kritisk skadd på taket av en russebil.

Flere russebusser skal ha oppholdt seg på Romslo utenfor Bergen. Ulykken skjedde på vei tilbake til byen.

Etter det NRK kjenner til var det et aggregat oppå taket til denne bussen. Mye tyder på at 19 åringen skulle ordne noe teknisk. I dag er det nærmest blitt slått fast at han har slått seg i hodet i en av tunnelene de passerte, men politiet vil ikke konkludere.

– Vi vet at det er et aggregat oppe på taket, etter tekniske undersøkelser. Men det er for tidlig å konkludere med noe, sier politioverbetjent Endre Laukeland ved Bergen Nord politistasjon.

– Ting må endre seg

Opplæringsdirektør Svein Heggheim

NOE MÅ GJØRES: Opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim mener at noe må gjøres i planleggingen av neste russefeiring

Foto: Sølve Rydland / NRK

Møtet handlet også om hvordan fylke, politi og russestyre skal jobbe videre for å hindre slike ulykker i de kommende russefeiringene.

Det ble snakket mye om de ulike rollene partene har i feiringen, og hvilket ansvar russen er nødt til å ta for at dette skal fungere.

Utviklingen de siste årene har vært at mer og mer av arrangementene i russetiden har blitt arrangert at andre aktører, ikke russen selv. Dette mener Heggheim er en diskusjon som må tas over hele landet.

– Nå er vi kommet til et veikryss der ting må endre seg for at det skal være forsvarlig å fortsette, sier Heggheim.