Ber om 18 års forvaring for drap på Monika

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): – Kristina har mistet det kjæreste hun hadde. Monika får aldri sjansen til å leve opp. Dette drapet er særdeles brutalt, sa statsadvokat Benedicte Hordnes i retten onsdag.

Benedicte Hordnes

BA OM FORVARINGSDOM: Statsadvokat Benedicte Hordnes er aktor i Monika-saken. Hun mener tiltalte må dømmes til forvaring.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Aktor Benedicte Hordnes avsluttet i dag sin sluttprosedyre med å be om at drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) dømmes til forvaring i 18 år, med en minstetid på ti år.

Handlingen i seg selv tilsier en fengselsstraff på 19 år, mener aktor. Den lange tiden som har gått siden handlingen, tilsier imidlertid et fratrekk på ett år i fengselsstraff. Men Hordnes mener altså Lukosevicius bør dømmes til forvaring.

– Kristina har mistet det kjæreste hun hadde. Monika får aldri sjansen til å leve opp. Dette drapet er særdeles brutalt, sa Hordnes i retten.

Hun sammenlignet med Aksla-drapet i Ålesund, og ba om en lignende straff for Lukosevicius dersom han finnes skyldig.

– Han har altså tatt seg inn i leiligheten, møtt på Monika, og da bestemt seg for å drepe henne. Jeg kan ikke se at det skal være mulig å gå over noen større barrierer enn dette. Han har vært med på flere alvorlige handlinger tidligere, og har svært få, eller ingen, grenser for hva han kan gjøre. Det er stor, reell gjentakelsesfare, og helt nødvendig med en forvaringsdom, mener Hordnes.

– Hun må ha følt stor redsel

Hun påpekte at det har vært mye diskusjon om ulike detaljer i løpet av rettssaken, men understreket i dag at det denne saken egentlig dreier seg om, er drapet på en åtte år gammel jente.

– Dette gjelder et drap på et uskyldig lite barn, og sågar et barn han kjente og påsto han var glad i. Det dette egentlig handler om, er at Monika på åtte år ble drept i sitt eget hjem.

– Hun var alene hjemme. Vi vet ikke hvor lenge han har vært der sammen med henne. Hun må ha følt stor redsel i de minuttene dette har pågått. Og dette skjedde i hennes eget hjem, der hun skulle føle seg trygg, sa aktor.

Gangen Monika

FUNNET DØD: I denne gangen i sitt eget hjem ble Monika funnet død av moren.

Foto: politiet

– Ikke rimelig tvil

Hun startet sin sluttprosedyre med å slå fast at det ikke var rimelig tvil, eventuelt kun «konstruert» og «teoretisk» tvil, om at det var Donatas Lukosevicius (34) som drepte Monika Sviglinskaja (8).

Lukosevicius har vært borte fra retten flere dager med ryggproblemer. Han var heller ikke til stede under rettssakens nest siste dag, der Hordnes gikk gjennom bevisene i saken.

Et sentralt spørsmål i saken har vært DNA-funnene på åtteåringen. Hordnes brukte mye tid på dette da hun oppsummerte saken for retten.

– Retten kan egentlig avfeie oversmitte

Hun mener en rekke forhold peker mot at DNA-et fra tiltalte stammer fra direkte kontakt med Monika den dagen hun døde, og ikke er oversmittet DNA fra da 34-åringen bodde i leiligheten:

– Retten kan egentlig avfeie oversmitte, sier Hordnes, og gjentar de britiske ekspertenes lotto-allegori:

«Ja, DNA-funnene på Monika kan skyldes oversmitte, akkurat som at du kan vinne i lotto i morgen. Spørsmålet er hvor stor sjansen er for å vinne i lotto».

Donatas Lukosevicius følges inn i rettssalen av to politibetjenter

Drapstiltalte Donatas Lukosevicius

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Vil nok aldri få svar på hvorfor

Etter å ha påpekt at tiltalte også sto bak flere trusselmeldinger, og at det er stjålet gjenstander fra leiligheten som ikke stemmer overens med en tilfeldig, ukjent innbruddstyv, slo Hordnes fast at det ikke kan være noen rimelig fornuftig tvil om at Donatas Lukosevicius må kjennes skyldig i å ha begått drapet på Monika.

– Hvorfor han drepte Monika, vil vi nok aldri få svar på. Det var ikke et planlagt drap, for han visste ikke at hun var hjemme, sa Hordnes, som mener tidligere domshistorikk viser at 34-åringen har for vane å oppsøke noen etter en konflikt, noe hun også mener han gjorde da Monika ble drept.

– Mulig det var for å vise makt, for å skremme. Han tok noe som betød noe for Kristina. Han ville kanskje vise at han hadde vært der, men ikke bli tatt for noe. Krydderet som ble strødd utover, kan ha vært for å fjerne spor, eller en rent sjikanerende handling fordi Kristina var så ryddig, sa Hordnes.

– Rett og slett hjerteløst

Aktor mener Lukosevicius har hatt god tid til å tenke seg om før han utførte drapet, og mener derfor straffeutmålingen bør ligge nærmere rettspraksis for overlagt drap enn forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hordnes kaller måten moren fant Monika på tyder på «en utrolig brutal handling».

– Også denne kontakten i ettertid, er rett og slett hjerteløs, sier Hordnes med henvisning til trusselmeldingene.

Lukosevicius' forsvarer Aasmund Olav Sandland sier til NRK at han mener det ikke har kommet frem noe nytt i løpet av dagen, og at han vil gå i detalj om hvordan forsvaret ser på saken under sin avslutningsprosedyre torsdag.