Hopp til innhold

Ber flere norske helsearbeidere melde seg

Sykepleier Merete Benestad har reist til Sierra Leone for å hjelpe ebolasmittede. Hun mener flere europeere må dra hvis kampen mot ebola skal vinnes.

Sierra Leone montasje Ebola

KJEMPER MOT EBOLA: Merete Benestad har dratt til Sierra Leone på oppdrag for Røde Kors.

Foto: Røde Kors/Reuters

– Jeg håper at flere har lyst til å komme ned. Vi trenger sårt flere internasjonale helsearbeidere. Hvis ikke flere melder seg blir ikke kvitt ebolaen, sier Benestad på telefon fra Sierra Leone.

Til vanlig jobber 27-åringen som sykepleier på barneklinikken på Haukeland i Bergen. Men når hun fikk spørsmål om å reise til Sierra Leone, var hun ikke i tvil.

– Jeg har blitt kurset av Røde Kors det siste året for å stå på en tillkallingsliste i tilfelle kriser. Når jeg fikk spørsmål om jeg kunne dra og arbeidsgiver sa at det kunne la seg gjøre så tenkte jeg at jeg måtte reise. Det er min plikt å hjelpe, sier hun.

Bekjemper Ebola

FRISK: Merete Benestad jobber en måned som helsearbeider i Sierra Leone. Mannen til venstre fikk ebola, men er nå blitt frisk.

Foto: Røde Kors

Tøffe inntrykk

Benestad jobber nå på Røde Kors sin ebola-feltsykehus i landets tredje største by, Kenema. Der er hun en av syv delegater fra norges Røde Kors. Hun ankom byen for en uke siden, og skal være i første omgang være der i en måned.

Hverdagen der er preget av mange sterke inntrykk og flere begravelser daglig.

– Jeg jobber tett på familier der noen er smittet og det er tøft å møte familier som har mistet sine kjære, sier hun.

Benestad er dypt imponert over innsatsen fra de lokale hun jobber med.

– De jeg jobber med har stått i denne epidemien i mange måneder allerede. De gjør en fantastisk innsats.

Får ros

Feltsykehuset i Kenema har plass til 60 pasienter og det kommer i gjennomsnitt 15 nye ebolasmittede til sykehuset hver dag. Benestad og hennes norske og internasjonale kolleger jobber 12 timer hver dag, i ekstrem varme, ikledd tette beskyttelsesdrakter.

En av Benestad sine nærmeste kolleger er sykehusadministrator Anders Oustorp fra Sandefjord. Han roser sin kollega.

– Dette er Meretes første oppdrag under så tøffe forhold for Røde Kors. Hun får bare lov til å være på ebolasykehuset i en måned, det er mer enn nok. Det er en ufattelig stor påkjenning for henne, sier Ousland.

Person begraves i Sierra Leone

MANGE BEGRAVES: Bare i Sierra Leone har 725 mennesker dødd av ebola så langt.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR

Høy dødelighet

Ifølge tall fra WHO har det vært 924 bekreftede tilfeller av ebola i Sierra Leone. Av disse har 725 dødd.

Ebola har ifølge WHO en dødelighet på mellom 25 og 90 prosent. Ifølge Røde Kors har ebolasykehuset i Kenema en viktig funksjon med å isolere de som er smittet fra de friske, for å hindre videre spredning.

– I området der vi jobber har dødeligheten vært på cirka 50 prosent. Dette er ikke nøyaktige tall, men et anslag, forklarer nødhjelpskoordinator i Røde Kors, Olav Aasland.

Tidligere har en norsk kvinne, som har jobbet for Leger Uten Grenser i Sierra Leone, blitt diagnostisert med ebola. Kvinnen er innlagt for behandling på Oslo universitetssykehus.

Les også: Ebolasmittet sykepleier: – Jeg fulgte rutinene

Tre ansatte smittet

Til NRK bekrefter Leger Uten Grenser Norge at tre nye ansatte er smittet. De tre smittede er lokalt ansatte på sykehuset i Bo i Sierra Leone, der den norske kvinnen ble smittet.

– Skremmer det deg at en norsk kvinne i Sierra Leone er smittet av ebola?

– Sikkerhetstiltakene våre er gode, og jeg stoler på dem. Jeg føler meg trygg, understreker Benestad.

– Hvilke tanker gjør din familie seg om hvor du er, og jobben du gjør?

– Jeg har kontakt med familier og venner på e-post. Det er ikke så lett å få ringt hverandre, men de sier at de er stolte av meg, sier Benestad før hun går i gang med en ny dag for Røde Kors i Sierra Leone.