Bekymret etter den 11. brannen i Bergen i år

Byantikvaren sørger etter at Bergen har mistet tre verneverdige bygg på én uke. Her er listen over årets mange bybranner.

Brann Vågsbunnen

SVÆRT BRANNUTSATT: En brannmann driver etterslokking, og sjekker tilstanden til bygningene, etter brannen i Vågsbunnen ved Torget i Bergen. Dette var årets 11. hendelse i byens mest utsatte brannstrøk. Likevel mener brannsjefen at etaten har god kontroll.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Byantikvar Johanne E. Gillow våknet for andre gang på én uke opp til en trist melding. Nok en gang har det brent i ett av byens mest brannfarlige og verneverdige strøk. Tirsdag var det full fyr i et boligkompleks ved Torget.

– Først og fremst er jeg glad for at ingen liv gikk tapt denne gangen heller, det er vår største frykt. Men det er ikke godt å se at viktige kulturminner går tapt. Byen har ikke et eneste å miste, sier Gillow til NRK.

Bergen har 2850 bygg fordelt på tolv strøk med sterk brannsmittefare.

Dette er verken mye eller urovekkende. Tallene holder seg stabile. På listen du viser til har vi tatt med både smått og stort.

Johnny Breivik, brannsjef

LES OGSÅ: – Imponert over at brannen ikkje spreidde seg

Brannsmitteområder i Bergen

SPESIELT BRANNFARLIGE: Bergen har 12 av 180 brannsmitteområder i Norge, deriblant Vågsbunnen, Marken, Nøstet og Steinkjelleren i sentrum. Klikk på kartet for å se forstørret versjon.

Foto: Bergen kommune

Her er årets branner

Så langt i 2015 har det vært 11 branner eller -tilløp i brannsmittestrøkene i Bergen, viser tall fra brannvesenet:

16. januar 07:31 Nye Sandviksveien 69A, Sandviken

28. januar 21:08 Kong Oscars gate 22, Hovedstasjonen

27. februar 13:05 Bryggen 3, Sandviken

13. mars 15:27 Øvre Blekeveien 27, Sandviken

17. april 15:04 Bakkegaten 7, Sandviken

08. mai 07:54 Skivebakken 13, Hovedstasjonen

14. mai 20:39 Halvkannesmauet 12, Hovedstasjonen

17. mai 14:42 Kong Oscars gate 22, Hovedstasjonen

21. mai 22:34 Nedre Hamburgersmauet 8, Hovedstasjonen

26. mai 04:12 Torget/Vågsbunnen, Hovedstasjonen

LES OGSÅ: Kvinne alvorleg skadd etter brann

Brann i Bergen sentrum

21 EVAKUERT: Natt til fredag 21. mai brant det her i Nedre Hamburgersmauet. 21 personer ble evakuert og fire personer skadd.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Verdier gikk tapt

Brannsmitteområdene er spesielt definerte områder med tett trehusbebyggelse, og hvor tilgjengeligheten for brannvesenet er vanskelig. Dette øker sjansen for at branner kan spre seg.

Disse husene er del av den tette trehusbegyggelsen som kjennetegner Bergen, og viktige for opplevelsen av hele miljøet.

Johanne E. Gillow, byantikvar

– Hvilke verdier gått tapt i brannene den siste uken?

– Huset som brant fredag, og de to som røk med i dag, har historie tilbake fra 1700- og 1800-tallet. Til tross for ombygninger har mange av disse husene fortsatt deler av de opprinnelige konstruksjonene og overflatene. Disse husene er del av den tette trehusbebyggelsen som kjennetegner Bergen, og viktige for opplevelsen av hele miljøet, sier Gillow.

Brannsjef Johnny Breivik

BRANNSJEF I BERGEN: Johhny Breivik.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Brannsjefen: – Ikke bekymret

Brannsjef i Bergen Johnny Breivik forsikrer at etaten har stort fokus og er drillet på hva de skal gjøre når det brenner i disse områdene.

– Å verne disse områdene er vår viktigste oppgave. Det viktigste er at vi blir tidlig varslet og at det er alarm i husene. I brannene den siste uken har det vært vår styrke: At vi har vært så tidlig ute, sier Breivik til NRK.

– 11 branner i brannsmitteområdene hittil i år, er det urovekkende?

– Dette er verken mye eller urovekkende. På listen du viser til har vi tatt med både smått og stort. Tallene holder seg stabile. Det gjøres et godt arbeid, og både vi og publikum er blitt mer årvåkne i hverdagen, sier Johnny Breivik.

LES OGSÅ: Takker bergenserne for hyllesten