Hopp til innhold

Slik var de første meldingene om Lærdalsbrannen

I brannvesenets logg skildres noe av dramaet da storbrannen i Lærdal brøt ut. Slik var den første meldingen: «Det brenner opp etter bordkledningen. Huset er mest trulig overtent. Ifølge innringer er alle i huset komt seg ut. Fare for spreiing til nabohus. Sterk vind i området».

NRK-tipser Øystein Venås Sørensen var på vei hjem da han havnet midt i storbrannen i Lærdal.

I loggen til 110-sentalen, som NRK har fått tilgang til, viser at det var første sekund var fare for at en boligbrann kunne spre seg på grunn av sterk vind.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

I den første dramatiske meldingen går det frem at brannvesenet mente huset var overtent:

«Det brenner opp etter bordkledningen. Huset er mest trulig overtent. Ifølge innringer er alle i huset komt seg ut. Fare for spreiing til nabohus. Sterk vind i området».

Her kan du se dramatiske bilder fra storbrannen i Lærdal.

Takket nei til hjelp fra Bergen

Brannvesenet mottok meldingen klokken 22.53, minuttet senere ble det slått full alarm i Lærdal. Politiet ble også straks varslet. AMK ble varslet klokken 22.57 og den første brannbilen var på plass på stedet klokken 22.59 lørdag kveld. I loggen står det:

«L 1,9 er fremme, melder at det brenner godt i huset».

Her kan du lese alt om storbrannen i Lærdal.

Andre nærbeliggende brannstasjoner ble også varslet. Klokken 23.12 ble det slått alarm hos Årdal Brannvesen. Klokken 23.37 ble det slått full alarm hos Aurland Brannvesen og klokken 00.05 slo Sogndal Brannvesen full alarm.

I loggen går det også frem at bistand fra brannmannskaper i Bergen ble avvist. Dette skjedde klokken 23.39. Klokken 01.15, i overkant av en og en halv time senere, ble mannskaper fra Bergen likevel bedt om å rykke ut.

Les også: Vil ha færre 110-sentraler i Norge

Les også: Statsministeren på plass i Lærdal - er budd på sterke inntrykk

Les også: Utrykkingsleiaren frykta raskt enorme skader

I løpet av natten ble likevel andre brannstasjoner bedt om å bistå. Klokken 03.29 og 04.40 ble det slått alarmer hos Flora Brannvesen og i brannvesenet i Førde.

Mens katastrofen rammet Lærdal prøvde fortvilte og desperate beboere og andre lokale innbyggere å slukke brannene på egen hånd.

Nærmere 450 personer ble sent til legesjekk på sykehuset i Lærdal. Rundt 50 av disse ble lagt inn på sykehus enten i Lærdal, Årdal eller fraktet videre til Voss.

Kommuniserte på chatteprogram

Det er allerede kjent at det har vært kommunikasjonsproblemer for nødetatene. Klokken 02.08 ble det meldt om at Telenor-bygget hadde brent ned. I loggen kommer klokken 02.34 heter det:

«Samband nede. Klarer ikkje å kople det opp igjen. Sannsynligvis ute pga brannen».

I meldingen klokken 03.10 kommer kommunikasjonsproblemene igjen tydelig frem:

«Konferanse med AMK, Po (politiet) og brann. Siste oppdateringer på situasjonen. Store sambandsproblemer».

NRK er også kjent med at de måtte bruke chatteprogrammet Lync til å kommunisere internt og med Førde sentralsjukehus. Dette bekrefter også Helse Førde til NRK.

– Det var ikke optimalt, men under de rådene omstendighetene gikk det veldig bra, sier kommunikasjonssjef i Helse Førde Terje Ulvedal til NRK.

Sent søndag kveld meldte Helse Førde på sine hjemmesider om at telefonsambandet igjen var oppe og går.

Les også: Erna Solberg: – Tankene går til de rammede

Les også: Øyvenvitne til NRK: – Det er helt grusomt

Les også: –Trist at dei må gjennom det same

Måtte fraktes med ferge

I de dramatiske første timene etter at brannen ble meldt var ikke logistikken uproblematisk. I loggen går det flere ganger frem at brannmannskapene som rykket ut var avhengig av å bli fraktet med ferge og at dette måtte koordineres.

Brannbilen på flyplassen i Sogndal ble også bedt om å rykke ut, dermed ble flyplassen rutinemessig stengt.

Klokken 03.08 var også hjelpemannskaper fra Røde Kors på vei, ifølge brannvesenets logg, der det står:

«Leikanger Røde Kors ringer inn melding om at dei no er på ferja. Dei har med seg 8 stk 1000 liters tanker og pumpe».

Klokken 06.30 melder politiet til brannvesenet at 30 bolighus er brent ned. Det går også frem at hjemmesykepleien har meldt om at de har kontroll på alle sine brukere og at Telenor jobber med å gjenetablere mobilnettet.