Her kan pepperkakebyen bli trygg som banken

Pepperkakebyen trenger kanskje ikke lenger være redd for vandaler. Nå finnes det planer om å flytte Norges største juleby inn i et gammelt bankhvelv.

Pepperkakebyen i Bergen kan havne bak dørene på byens største hvelv.

SE VIDEO: Her kan verdens mest berømte pepperkakeby ende opp.

Verdens største pepperkakeby, Bergen-versjonen, har flyttet på seg flere ganger de siste årene.

Nå kan den ha fått et nytt og permanent tilholdssted: I et godt gammeldags bankhvelv.

Nordens største hvelv

Det gamle praktbygget til DNB midt i Bergen sentrum har et bankhvelv som vil stå tomt fra neste år av – og hit vil pepperkakegeneral Steinar Kristoffersen flytte inn.

– Dette er frem til nyttår det største bankhvelvet i Norden, sier Kristoffersen, som er daglig leder i Bergen Sentrum AS.

Det er hit han vil flytte det som skryter av å være Norges mest berømte juleattraksjon.

Den tradisjonsrike Pepperkakebyen i Bergen er – til tross for mange forsøk fra andre byer – fremdeles den største i landet. Byen bygges opp hvert år av tusenvis av barn, voksne, lag og organisasjoner som leverer inn sine bidrag.

LES OGSÅ: Fabian Stang vil vise frem Oslo i pepperkakebyen

Pepperkakeby 2009

VERDENS STØRSTE: Pepperkakebyen i Bergen blir hvert år kåret til verdens største. Her fra 2009-varianten.

Foto: Gunhild Agdesteen

Knust av pøbel i 2009

Byen har ikke hatt noe fast tilholdssted på mange år, og det ble mye oppstyr rundt den i 2009. Da ble pepperkakebyen bygget i en stor paviljong på Torgallmenningen, og lagt i ruiner da en person kom seg inn på nattetid og knuste nesten hele byen rett før jul.

Bergenserne svarte med å bake som gale, og gjenreiste det som også ble offisielt målt til verdens største pepperkakeby. Også i år er den mål til å være verdens største.

Nå kan den bli så trygg som aldri før, om den får flytte inn i det gigantiske bankhvelvet.

– Her kommer ingen pepperkakevandaler inn, lover Kristoffersen.

Bankhvelv i Bergen

TRYGG SOM BANKEN: Frem til nyttår er dette et bankhvelv. Etter nyttår ønsker pepperkakebysjef Steinar Kristoffersen å gjøre det til byens mest åpne rom.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Frivillighetens hus

Det hele er fortsatt på planleggingsstadiet, men pepperkakegeneralen ser for seg å bytte ut gitter og mørke vinduer med et helt nytt inngangsparti.

Pepperkakegeneral Steinar Kristoffersen

VIL FLYTTE: Pepperkake-general Steinar Kristoffersen.

Foto: Anders Orset / NRK

– Vi ønsker at dette skal bli et stort og åpent areal, der pepperkakebyen og andre spennende utstillinger og aktiviteter kan foregå hele året, sier Kristoffersen.

I tillegg til pepperkakebyen er drømmen at det gamle bankhvelvet kan bli et hus der frivillige organisasjoner kan boltre seg.

– Fra å være det mest lukkede og ekskluderende rommet i byen, ønsker vi å gjøre det til det mest åpne og inviterende rommet i hele Bergen, sier Kristoffersen.

Tror du dette er en god idé? Si din mening i kommentarfeltet under.