Hopp til innhold

Avviser opprør mot politiledelsen

– Vi har ikke fanget opp at det skal være et opprør mot politiledelsen i Bergen, sier fagforeningsleder Ole Bjørn Mevatne.

Ole Bjørn Mevatne

UFORSTÅENDE TIL KRITIKKEN: Tillitsvalgt for politijuristene i Hordaland, Ole Bjørn Mevatne, sier han ikke kjenner seg igjen i kritikken som skal komme frem i det interne dokumentet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Den tillitsvalgte for politijuristene ikke er kjent med forholdene som beskrives i dagens utgave av Bergens Tidende , hvor et internt dokument går hardt til angrep på arbeidsforholdene i Hordaland politidistrikt.

Fikk varslersak i fanget

– Jeg har ikke sett dokumentet, bare hørt om det. Men at det skal være en ukultur på politihuset i Bergen, er ukjent for meg og fagforeningen, sier Mevatne, som er leder i Politijuristene Hordaland.

Geir Gudmundsen

VIL KARTLEGGE MILJØET: Politimester Geir Gudmundsen har nå engasjert eksterne rådgivere for å kartlegge arbeidsmiljøet.

Det var onsdag at politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen, fikk en varslersak i fanget. To politijurister i Hordaland politidistrikt leverte da inn et dokument på nær 200 sider, hvor de tar opp det de mener er en rekke kritikkverdige forhold knytte til måten ledelsen behandler sine ansatte på.

Varslersaken kommer i kjølvannet av siste utvikling i Monika-saken i Sund, hvor en 32 år gammel litauer nå er pågrepet og siktet for forsettlig drap på den åtte år gamle jenten i november 2011. Politiet la opprinnelig bort saken og la til grunn at jenten hadde tatt sitt eget liv. Saken ble åpnet igjen i mai i pr.

LES OGSÅ: Barn tar svært sjelden livet sitt | Oppretter egen avdeling for uoppklarte saker | Riksadvokaten: Frykter Monika-saken svekker tilliten til politiet | – Det er ei vond sak

– Monika-saken et «skrekkeksempel»

I dokumentet skal de to politijuristene ta et kraftig oppgjør med det de mener er en ukultur i toppledelsen ved politikammeret i Allehelgens gate.

– Monika-saken er et skrekkeksempel på hvordan ledelsen avviser og knebler dyktige medarbeidere som kommer med betimelige spørsmål. Men mange våger ikke å ta opp kritikkverdige forhold av frykt for konsekvensene, sa en kilde med innsikt i dokumentet til Bergens Tidende i dag.

– Alltid noen som er misfornøyde

Mevatne hevder det er uproblematisk å både gi og ta intern kritikk i politiet i Bergen.

– Generelt sett føler jeg at man kan sette frem berettiget kritikk. Men noen oppfatter det kanskje som vanskeligere enn andre. Så er det jo et spørsmål hvor langt man kan gå i å «blande seg borti» saker som ikke er dine egne. De alvorlige sakene blir ofte tatt opp i plenum, og det er vanlig å diskutere sakene sine med etterforskere og overordnede, sier Mevatne.

– Finnes det ikke misfornøyde medarbeidere på politihuset?

– Jo. Med 50 jurister med sterke meninger, så vil det alltid være noen som er misfornøyde med ting fra tid til annen. Men å si at det er et gryende opprør mot politiledelsen, er å dra det altfor langt, sier Mevatne.

Gransker arbeidsmiljøet

Politimester Geir Gudmundsen har ikke vært tilgjengelig for intervju i dag. Men i en uttalelse sier politimesteren at han nå har bedt om bistand fra eksterne rådgivere for å kartlegge arbeidsmiljøet ved politidistriktet.

– Arbeidet starter i morgen, fredag. Det vil ikke bli gitt ytterligere kommentarer fra politimesteren i denne saken, skriver Gudmundsen i en pressemelding.