Fiskeriministeren mener han vrangtolkes

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) avviser at han forsøker å instruere Havforskningsinstituttets forskere.

Per Sandberg

AVVISER KRITIKKEN: Fiskeriminister Per Sandberg mener kritikerne har tolket ham feil. Her under Stortingets muntlige spørretime tidligere i år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Sandberg har fått mye kritikk etter uttalelsene torsdag om at Havforskningsinstituttet skal være et næringsvennlig institutt, og at instituttet skal dele de politiske ambisjonene om vekst i sjømatnæringen. Det var Bergens Tidende som først skrev om saken.

- Man skal ha utrolig sterk vilje for å kunne tolke mine uttalelser som om jeg skal legge føringer eller politisk innblanding på forskning, sa Sandberg til NRK fredag ettermiddag.

Ett døgn tidligere sa Sandberg følgende til Bergens Tidende:

– Havforskningsinstituttet (HI) er og skal være et «næringsvennlig institutt». Politikerne har lagt rammevilkårene for hvordan denne (dvs. oppdretts)næringen skal vokse, og HI skal dele ambisjonene for de vedtakene. Vi skal ha en vekst på fem-seks ganger frem til 2050.

– Om de mener en slik vekst ikke er forsvarlig da?

– Havforskningsinstituttet skal legge til grunn at det er forsvarlig, og da må de lage modeller som gjør det forsvarlig å nå de målene.

– Skal være næringsvennelig

Til NRK fastholdt Sandberg fredag ettermiddag at Havforskningsinstituttet skal være «næringsvennlig». Det definerte han da slik:

– Jeg har ikke krevd noen ting av Havforskningsinstituttet. Norge har en ambisjon om at havbruksnæringen skal vokse. Når jeg sier at Havforskningsinstituttet skal være næringsvennlig, betyr det at de skal levere det beste faglige grunnlaget for den veksten regjeringen og Stortinget er opptatt av å realisere.

Sandberg uttrykte seg slik etter at å ha blitt kontaktet av kunnskapsminister Torbjørn Rød Isaksen i løpet av fredag. Isaksen sier til BT at han ville høre hva fiskeriministeren mente med sine uttalelser. Ifølge kunnskapsministeren har Sandberg gjort det klart at han ikke ønsker at forskningen skal styres politisk

Fiskeriministeren har fra flere hold blitt kritisert for å true fri og uavhengig forskning med sine uttalelser. Havforskningsinstituttet eies av Nærings- og fiskeridepartementet.

Sterk kritikk

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier det slik:

– Uttalelsene er helt vanvittige. Dette er slikt man driver med i Nord-Korea.

Også Marianne Aasen i Arbeiderpartiet er kritisk:

– Jeg tror ikke at han helt vet hva fri forskning er, etter min mening.

Per Sandbergs krav til Havforskningsinstituttet kom etter at han kalte dem inn til et oppvaskmøte med Norske Sjømatbedrifters Landsforening torsdag. De har beskyldt instituttet for uredelig og dårlig forskning på lakselus.

– Selvfølgelig skal rådene fra forskningen være faglig uavhengige. Ellers er de ikke noe verdt, ifølge Sandberg.

– Havforskningsinstituttet skal forske på det som er viktig for fiskeri- og havbruksnæringen og forvaltningen av denne. Storting og regjering prioriterer hvilke områder det skal forskes på, men forskningsresultatene skal vi selvfølgelig ikke påvirke, sier fiskerministeren.

Forskere reagerer

I forskningsmiljøet er det mange som har lagt merke til Sandbergs uttalelser. Direktør Sissel Rogne ved Havforskningsinstituttet kommenterer saken slik:

– Forskningen vår skal være med å kunne gi en bærekraftig vekst. Da må den være fri og ikke bli forsøkt styrt. Vi skal generere kunnskap som kan gjøre at næringen kan vokse hvis man tar hensyn til forskningsresultatene.