Avslører Varg Veums familiehemmeligheter

Gunnar Staalesen sender Varg Veum ut på et dypdykk i sin egen families mørkeste hemmeligheter i boken «Storesøster». – En minioppfølger av bergenstrilogien min, sier forfatteren.

Gunnar Staalesen

HAR MER VEUM PÅ LUR: Fredag slipper Gunnar Staalesen sin 19. roman om privatdetektiven Varg Veum. Allerede neste år kan det komme mer.

Foto: Roald, Berit / NTB Scanpix

Fredag er den 19. boken om den bergenske privatdetektiven i handelen, og denne gangen er klienten ingen hvem som helst. Kvinnen som dukker opp på kontoret på Strandkaien er nemlig Veums egen ukjente storesøster, Norma Johanne Bakkevik.

Forsvinningssak med dype røtter

Varg Veum

MYSTISK FAR: Varg Veum, her i Bjørn Wilberg Andersens skikkelse, oppdager at han har en annen far enn han alltid har trodd.

– Hun er hans halvsøster fra Haugesund, og det er hun som gir ham oppdraget. De som har lest min bergenstrilogi, vet om henne fra før. De som husker trilogien, kan lese denne boken som en minifortsettelse av den, sier Gunnar Staalesen.

Staalesen-fans vil huske at Varg Veum dukket opp på slutten av « 1999 - Aftensang », det siste bindet i forfatterens historiske bergenstrilogi.

Veum ender der opp med å oppklare drapet på konsul Frimann nyttårsaften 1899. Predikanten Peter Paulus Haga og saksofonisten Leif Pedersen dukker også begge opp allerede i andre kapittel av årets bok.

Siden januar har 68-åringen skrevet på den nye kriminalromanen, hvor Veum blir sendt ut for å finne en forsvunnet nittenåring.

Saken viser seg å ha røtter i en stygg seksualforbrytelse på midten av 70-tallet, hvor en ung kvinne ble sterkt traumatisert etter å ha blitt utsatt for overgrep.

– Veum gravde ikke i hemmelighetene

Samtidig blir Veum selv konfrontert med en rekke nye opplysninger om sin egen opprinnelse:

«Det hun hadde å fortelle meg, vekket til live noe jeg forlengst hadde fortrengt, og åpnet døren inn til et mørkeloft av familiehemmeligheter jeg aldri hadde hatt anelse om.»

Varg Veum i «Storesøster»

– Boken har to parallelle historier, som begge involverer en storesøster. Varg Veum visste litt om morens hemmeligheter, fra da han bladde i morgens etterlatte papirer. Men han lå da selv midt i en skilsmissesak og la det til side, for så å fortrenge det, sier Staalesen.

Gunnar Staalesen "Storesøster"

UTE PÅ FREDAG: «Storesøster» er Staalsesens 19. roman om Varg Veum.

Foto: Gyldendal

Boken har allerede rukket å få svært god kritikk i Bergens Tidende. Avisens anmelder mener «Storesøster» er en uforutsigbar og overraskende krim, og gir karakter fem.

Ny bok allerede neste høst?

I den foreløpig siste Veum-boken foregår handlingen foregår i 2003, og hovedpersonen selv har rukket å bli 61 år.

– Hvorfor ikke ta handlingen opp til våre dager?

– Fordi Veum er født i 1942 og jeg ønsker å holde ham oppegående i en del år til, sier Staalsen, og varsler at det nok minst fire-fem bøker til om den akevittelskende privatetterforskeren før Veum setter korken på flasken for godt.

Forfatteren utelukker heller ikke at sønnen Thomas Veum da kan ta over som hovedperson.

– Jeg kommer til å holde på så lenge jeg har nye idéeer. Den neste Varg Veum-boken surrer allerede ganske så detaljert i hodet mitt. Den kan dukke opp allerede neste høst, sier forfatteren.