Austevolling nekter straffskyld for de mest alvorlige forholdene

BERGEN TINGRETT (NRK): Austevollingen som er tiltalt for nettovergrep mot 62 barn, erkjente delvis straffskyld da saken mot ham startet i Bergen tingrett mandag. Men han nektet straffskyld for flere av de mest alvorlige forholdene i tiltalen.

Bergen tingrett

Den omfattende overgrepssaken startet i Bergen tingrett mandag morgen. Det er satt av tre uker til saken.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Gisle Didriksen

Austevollingens forsvarer Gisle Didriksen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

66-åringen, som har sittet i varetekt siden i fjor sommer, er tiltalt for overgrep mot 42 norske jenter og 20 filippinske barn.

Austevollingen nektet straffskyld for de fleste overgrepene mot de filippinske barna. Han erkjente kun straffskyld for ett punkt og delvis straffskyld for resten.

Statsadvokat Marit Bakkevik sier saken ikke dreier seg om fysiske overgrep begått av voksne mot barn.

– Men likevel er det veldig mange barn som måtte gjøre ting de ikke hadde forutsetninger for å forstå hva er.

Dommer Karstein Rye brukte en snau time på å lese opp den omfattende tiltalen i tingretten. Ifølge tiltalen instruerte austevollingen filippinske barn under 14 år til å ha seksuell omgang med hverandre. Han beordret dem også til å filme overgrepene.

Nekter for beordring

I en svært nedsettende tone ga han ordre til barna om hva de skulle gjøre. Han kalte dem blant annet for idioter, ifølge tiltalen.

I retten benektet han for at han beordret barna, og sa at han reagerer på retorikken i tiltalen.

– Jeg beordret aldri ungene. Det var en instruksjon, men hvis de ikke ville var det greit.

Hadde det stått instruert, hadde han erkjent forholdene. Tiltalte forklarte at han skrev meldinger til de voksne på chat, og at de fikk barna til å utføre det han ønsket.

– Det var foreldrene som drev med cyber-sex-prostitusjon. Jeg hadde jo ikke noe kontroll på om barna ville være med på det eller ikke. De drev sin egen butikk, sa 66-åringen.

I forklaringen nektet han for at han på noen som helst måte hadde truet familien med å stoppe pengeoverføringene, slik det er beskrevet i tiltalen.

Marit Bakkevig

Aktor Marit Bakkevik mener mannen bestilte overgrep av filippinske barn på nett.

Foto: Jon Bolstad / NRK

42 norske jenter

Ifølge tiltalen skal han ha sendt overgrepsbilder og filmer til flere unge norske jenter. Han erkjente straffskyld for dette.

Statsadvokaten mener også at mannen lurte flere av de 42 norske jentene, som er omtalt i tiltalen, til å kle av seg.

66-åringen erkjente kun straffskyld for tre av de 20 forholdene i denne posten.

66-åringen er tiltalt for overgrep mot barn 42 unge norske jenter og 20 filippinske barn. Han har sittet i varetekt siden i fjor sommer da politiet pågrep ham. Da var han i besittelse av 166.084 bilder og 1476 filmer med overgrep av barn.

Ifølge Statsadvokat Marit Bakkevik bestilte austevollingen liveovergrep av barn på Filippinene, og produserte såkalte «show-filmer», som han delte med norske jenter.

Ifølge tiltalen dreier det seg om 42 opptak av Skype-overføringer med en varighet på nesten 18 timer, samt 199 filmer, tatt opp med mobiltelefon.

Dømt tidligere

Overgrepssiktet nordmann

66-åringen er tiltalt for overgrep mot barn 42 unge norske jenter og 20 filippinske barn.

Foto: Privat

Mannen ble i 2013 dømt 10 måneders fengsel for å være i besittelse av om lag 100.000 bilder og over 700 filmer med grove seksuelle overgrep mot barn. Mannen sonet kun fem av månedene i fengsel.

Fra 2010 og frem til han ble pågrepet i 2015 benyttet mannen seg ofte av den samme fremgangsmåten overfor unge jenter. Via MSN, Skype, Snapchat og Moviestarplanet utga han seg for å være en ung gutt.

Det er satt av tre uker til saken i Bergen tingrett.