Hopp til innhold

Ber PST vurdere sikkerheten rundt årsmøtet i AUF Hordaland

– Vi er nok blitt mer redd og bekymret etter 22. juli, sier fylkessekretær Mette Valle, som selv overlevde massakren på Utøya.

Video Nye krefter skal drive AUF framover

VOLDSOM MEDLEMSVEKST: På det kommende årsmøtet blir det flere nye medlemmer enn gamle medlemmer. - Medlemsveksten har gitt oss motivasjonen tilbake, sier fylkessekretær Mette Valle.

Til helgen arrangerer Hordaland AUF sitt første årsmøte etter terrorangrepet for et halvt år siden. Møtet blir spesielt på flere måter. Ikke bare står en rekke stoler tomme etter angrepet på Utøya. De unge politikerne må også ha en dialog med politiet i forkant av årsmøtet.

LES OGSÅ: Hoppa på sjøen | Mette overlevde Utøya: – Eg snudde meg og såg vener verta drepne

– Føler det er greit å melde fra

– Vi har fått beskjed at vi skal melde fra til politiet når vi har store arrangementer. Det er ikke det at vi tror det vil skje noe, men etter 22. juli føler vi at det er greit å melde i fra. Samtidig kan de som kommer være sikre på at politiet vet hvor vi er og hva vi skal, sier Mette Valle til NRK.no.

Øyvind Tenold

BEKREFTER DIALOG: PST-leder i Hordaland, Øyvind Tenold

Foto: NRK

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ved hvert arrangement gjøre en vurdering av trusselbildet og avgjøre om det er nødvendig med sikkerhetstiltak.

Mette Valle sier de færreste tror noe slikt kan skje igjen, men at organisasjonen ikke tør ta noen sjanser.

– En ser jo at det fins flere med samme meninger og verdigrunnlag som gjerningsmannen. Men vi håper jo at de blir plukket opp på et tidlig tidspunkt, sier hun.

Diskuterer behov for tiltak

Leder for PST i Hordaland, Øyvind Tenold, bekrefter at politiet er koplet inn og gjør vurderinger i forhold til helgens arrangement, hvor blant andre finansminister Sigbjørn Johnsen deltar.

– Det generelle trusselbildet har ikke endret seg etter 22. juli, heller ikke knyttet til politiske arrangementer. Men man må foreta konkrete vurderinger opp mot hvert enkelt arrangement, sier Tenold til NRK.no.

– Har dere et spesielt fokus på AUF i lys av det som skjedde på Utøya?

– I utgangspunktet ikke. Men det er mange faktorer som spiller inn i forhold til eventuelle tiltak. Det vil vi komme frem til gjennom en dialog mellom politiet og arrangør, sier Tenold.

Utøya hjerte

4300 NYE SIDEN UTØYA: AUF har opplevd en voldsom vekst i medlemstallet etter terrorangrepet

Foto: STR / Reuters

Mistet fem på Utøya

Hordaland AUF mistet fem medlemmer i massakren på Utøya 22. juli. De fem er:

  • Tore Eikeland (21)
  • Tarald Kuven Mjelde (18)
  • Monica Iselin Didriksen (18)
  • Kevin Daae Berland (15)
  • Silje Stamneshagen (18)

Mette Valle innrømmer at helgens årsmøte blir spesielt, men finner stor glede i den voldsomme økningen i medlemsmassen. På landsbasis har AUF fått 4300 nye medlemmer. Kommende helg blir det flere nye medlemmer enn gamle medlemmer på årsmøtet.

– Vi har fem stoler som står tomme. Men vi har fått inn veldig mange nye som fyller dem. Helst skulle vi hatt de fem med oss videre, men slik er det dessverre ikke. Da må vi gjøre det beste ut av det. De mange nye medlemmene har gjort at vi har fått tilbake motivasjonen til å fortsette å kjempe for de verdiene vi tror på, sier Valle.