Hopp til innhold

Åtte Rødt-politikere kan plutselig havne på Stortinget – så viktig er sperregrensen

I Bergen er det nesten 100 år siden en politiker på ytre venstrefløy fikk plass på Stortinget. Det kan Sofie Marhaug (31) endre til høsten.

Sofie Marhaug kan bli første bergenser fra Rødt på Stortinget

STEIN PÅ STEIN: Rødt har gått fra et lite parti til å kunne kapre åtte seter i Stortingssalen. Hordalands førstekandidat er én av dem.

Foto: Linnea Skare Oskarsen

Rødt gjør det nemlig svært godt på NRKs nye supermåling, og ligger an til å få to faste og seks utjevningsmandater på Stortinget – altså en åttedobling.

Rødt vokser også på steder der partiet tradisjonelt ikke har gjort det bra før, som på Vestlandet.

Det kan bety at Rødts bystyrerepresentant og førstekandidat, Sofie Marhaug, kan ta plass ved siden av partileder Bjørnar Moxnes i stortingssalen.

Sist gang en politiker fra ytre venstrefløy gjorde det samme i Bergen var da Malermester Ingvald Berentin Aase gjorde det i 1925.

– Jeg er sosialist og ikke kommunist, og det er ganske stor forskjell på NKP anno 1925 og Rødt i 2021, men jeg tenker det er veldig gledelig, sier Marhaug.

– Egentlig tror jeg det handler om at samfunnet har beveget seg til høyre like mye som vi har vind i seilene. Jeg tror mange folk ønske å minske økonomiske forskjeller og unngå amerikanske tilstander. Her har Rødt troverdighet, legger hun til.

Mandatfordeling juni 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med nåværende Storting
Mandatfordeling per parti
AP: 45 mandater, endring -4
H: 42 mandater, endring -3
SP: 34 mandater, endring +15
FRP: 19 mandater, endring -8
SV: 14 mandater, endring +3
R: 8 mandater, endring +7
MDG: 3 mandater, endring +2
KRF: 3 mandater, endring -5
V: 1 mandat, endring -7
Utført av Norstat 26 mai.–11. juni11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

Tidoblet medlemsbase

Da partiet Rødt ble stiftet i 2007 hadde de litt over 1000 medlemmer. Nå er det tallet mer enn tidoblet og partiet kan altså sikre seg åtte mandater fra Hordaland, Sogn- og Fjordane, Rogaland, Akershus, Oslo, Aust- og Vest-Agder og Sør-Trøndelag.

Mens Erna Solbergs allierte KrF og Venstre taper terreng, stjeler Rødt velgere fra flere politiske partier på venstresiden.

– Vi har etablert oss som et nasjonalt parti og folk i Norge vet nå at de kan stemme på Rødt, sier Marhaug.

Bjørnar Moxnes mener Fiskeriministeren kan svekke tilliten til politikere

NY KRAFT: Rødt-leder Bjørnar Moxnes tror de gode tallene representerer en ny kraft for å dra sentrumspartiene lenger mot venstre.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Rødt ønsker verken å sitte i regjering eller i byråd – hvilken rolle vil du at partiet skal ha på Stortinget?

– Vi vil kaste Erna Solberg-regjeringen, og for å få det til kan det bli helt avgjørende at Rødt og ikke KrF og Venstre kommer over sperregrensen. Se så mye Frp har fått til ved å dra regjeringen mot høyre, jeg tror Rødt kan ha den samme effekten motsatt vei, sier hun.

Partileder Bjørnar Moxnes selv ser svært lyst på muligheten til å få kollegaer inn i stortingssalen.

– Det vil gi oss en helt ny kraft til å presse frem en ny politikk. Målet vårt er klart for den neste perioden: Vi skal ha profittfri velferd, forskjellene skal ned og miljøpolitikken skal bli rettferdig, sier han.

Meningsmåling juni 2021 for Nasjonal

Endring sammenlignet med april 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 4.2% (endring: +0.5
SV: 7.8% (endring: +0.8
AP: 24.1% (endring: +0.8
SP: 17.7% (endring: +0.6
MDG: 3.7% (endring: -0.2
KRF: 3.6% (endring: +0.2
V: 2.7% (endring: -0.2
H: 23.0% (endring: -1.7
FRP: 10.2% (endring: -0.9
Andre partier: 3.2%
Utført av Norstat 26 mai.–11. juni11,400 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

En helt ny hverdag

Rødts førstekandidat i Sør-Trøndelag, Hege Bae Nyholt, kan bli én av seks utjevningsmandater for Rødt på Stortinget. Hun jubler over de gode tallene.

– Jeg tror vi blir oppfattet som et reelt arbeiderparti. Forskjellene i Norge har økt under koronakrisen. Den usikrede gjelden har økt, men det har også formuene til de rikeste. Vi tør snakke om det, og det tror jeg er en viktig årsak til at flere velger Rødt, sier hun.

Geir Oldeide

NY HVERDAG: Førstekandidat Geir Oldeide forbereder seg på det som kan bli en helt ny hverdag fra lokalpolitiker til stortingspolitiker.

Foto: Bård Siem / NRK

Valgdistriktet Sogn- og Fjordane kan også ende opp med å sende sin første Rødt-kandidat til Stortinget.

– Det vil bli en spennende ny tilværelse for meg personlig, fra å være lokalpolitiker til plutselig å lage lovene for landet, sier førstekandidat Geir Oldeide.

Lætif Akber (43) er født i Afghanistan og er Rødts 1.-kandidat i Aust-Agder ved valget. Han kan gå strake veien fra 2. vara i bystyret i Arendal til stortingsplass.

– Ja, jeg er overrasket. Samtidig er det jo forventet. Vi ser at Rødts politikk er noe som engasjerer, sier Akber.

Lætif Akber Rødt Arendal

FRA BYSTYRET TIL STORTINGET: Lætif Akber kan gå fra å være 2. vara i bystyret i Arendal til storingsplass.

Foto: Anders Hustveit Gerhardsen / NRK

Det vil bli en stor overgang plutselig å skulle være representant for Aust-Agder på Stortinget?

– Det er det ingen tvil om. Samtidig er det veldig gøy å være en del av Rødt-laget i en av Norges mektigste plasser, Stortinget, og jobbe for den politikken man brenner for, sier han.

Folkvord: – Må holde seg uavhengige

– Det er en ganske oppsiktsvekkende radikalisering vi har fått nå etter blå regjeringsmakt i åtte år. At både Rødt og SV går frem på samme tid, er verdt å merke seg, sier professor i politisk historie ved Universitetet i Bergen Yngve Flo.

– Rødt har gjort det sterkt over lengre tid. De er ikke så radikale som de var for noen år tilbake, og dermed er de kanskje et mulig valg for flere, legger Flo til.

Erling Folkvord (Rødt) i 2009

– UAVHENGIGHET: Tidligere Rødt-leder Erling Folkvord understreker at Rødt ikke må bli et vedheng til Arbeiderpartiet.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Tidligere Rød valgallianse og Rødt-nestor Erling Folkvord, gleder seg over partiets nyvunne popularitet.

– Det betyr at stortingsgruppen får en helt annen arbeidskapasitet, men også at de får enda større evne til å møte folk, være synlig i lokalmiljøene og løfte vanlige folks saker frem og opp på Stortinget, sier han og legger til:

– Jeg tror det er utrolig viktig at Rødt ikke blir et vedheng til Ap, som Ap kan skalte og valte med. For et rødt parti er det viktig å tørre å være uavhengig og ikke la seg presse til å svikte folk eller egne standpunkt.

Sperregrensen i Norge gjelder bare for utjevningsmandater. Den magiske grensen på fire prosent på landsbasis gjør at partiet er med på fordelingen av de 19 utjevnignsmandatene.