Hopp til innhold

Nytt asylmøte på Landås: – Vi fikk tydelige svar

Bekymrede naboer fikk asylsvar fra kommunen. – Føler oss ganske beroliget, sier talskvinne på Landås.

Folkemøte om asylmottak på Landås

STO I KØ: Da kommunen arrangerte folkemøte i aulaen i den gamle Lærerhøgskolen 9. november ble 300 personer avvist i døren fordi det var fullt. I dag fikk naboene flere svar.

Foto: Thomas Hellum / NRK

Bergen kommune meldte sist fredag at det nye asylmottaket på Landås vil ha en øvre ramme på inntil 700 akuttplasser. Tallet er høyere enn mange av naboene først hadde trodd.

Som mottrekk la Landås-beboerne frem en 13-punktsliste med spørsmål de ønsket at kommunen skulle svare på. I dag møtte de byråd Erlend Horn, UDI og Norsk Folkehjelp for å få tilbakemelding.

Her kan du lese svarene på de 13 spørsmålene i sin helhet.

LES OGSÅ: Gammel høyskole i Bergen blir krisemottak med flere hundre plasser

Gamle Lærerhøyskolen på Landås

HER KOMMER 700: Den gamle lærerhøgskolen på Landås i Bergen blir nå omgjort til asylsøkerhjem. Driften skjer i samarbeid mellom UDI, Bergen kommune og Norsk Folkehjelp.

Foto: Kari Ingvaldsen

– Vi har vært bekymret

– I dag har vi vært på møte for å få svar på skrivet vi presenterte forrige mandag. Vi har fått gode svar på våre spørsmål, og er glade for at de tar oss på alvor, sier talskvinne Laila Melkevoll til NRK.

Den nyvalgte lederen i Bergen Senterparti bor i Rugdeveien, og i denne sammenheng er hun en vanlig nabokvinne.

– Vi har fått mange, tydelige og konkrete svar. Vi ble beroliget med tanke på bekymringer vi har hatt, med tanke på at vi får et asylmottak i hjertet av nabolaget vårt, sier hun.

LES OGSÅ: Nytt asylmottak: – Mange frykter for barna sine

Laila Melkevoll

ENGASJERT NABO: Laila Melkevoll representerer en gruppe naboer som engasjerer seg i asylbosettingen på Landås.

Foto: Senterpartiet

Ønsker barnefamilier

– Hva var de viktigste svarene dere fikk i dag?

– Vi hadde 13 punkter som alle er viktige. Vi har blant annet fått vite at det blir god adgangskontroll for alle som skal inn og ut av mottaket. Norsk Folkehjelp er i dialog med politiet for oppfølging av personer om nødvendig. Når det gjelder helsehjelp blir det god oppfølging av beboerne med legesenter, forteller Melkevoll.

Man har også snakket om nattero, belysning og måking av fotballbanen på dagtid slik at beboerne kan bruke dem.

Melkevoll legger til at naboene fortsatt er spente på hvordan dette blir bli, og hvem som skal bosettes i asylmottaket.

– For oss er det viktig å få forsikringer om at det kommer en del barnefamilier.

Folkemøte om asylmottak på Landås

GA SVAR: Sosialbyråd Erlend Horn (foran) møtte Landås-beboerne til nytt oppklaringsmøte i dag. Her fra presentasjonsmøtet i den gamle lærerskoleaulaen 9. november, der naboene møtte mannsterke opp.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Først kommer 300

Som NRK tidligere har fortalt, skal den gamle lærerhøgskolen gjøres om til asylsøkerhjem. Driften skjer i et samarbeid mellom UDI, Bergen kommune og Norsk Folkehjelp.

Man anslår at cirka 300 flyktninger vil bosette seg der i oppstarten, så vil man få en gradvis opptrapping. Det er fortsatt for tidlig å si hvor mange og hvor fort dette vil skje, opplyser Norsk Folkehjelp.

Norsk Folkehjelp skal ha fått inn godt over 500 søknader til de ulike stillingene ved det nye akuttmottaket. Organisasjonen opplyser til Bergensavisen at de er godt i gang med å sile ut kandidatene sammen med NAV.

LES OGSÅ: Vestlandet kan få 15 nye asylmottak