Årets raftopris til honduransk prest

Menneskerettighetsforkjemperen, radioaktivisten og presten Padre Melo får Professor Thorolf Raftos minnepris 2015.

Menneskerettighetsforkjemperen, radioaktivisten og presten Padre Melo er vinner av Professor Thorolf Raftos minnepris 2015. Se pressekonferansen direkte.

ÅRETS VINNER: Padre Melo (57) fra Honduras er tildelt årets Raftopris.

– Tildelingen er en anerkjennelse av hans bruk av media i forsvar av ytringsfrihet og grunnleggende rettigheter i et Honduras preget av ekstrem vold, skriver Raftostifelsen i sin begrunnelse.

– Kritisk til makteliten

57 år gamle Ismael Moreno Coto, bedre kjent som Padre Melo, er jesuittprest med bakgrunn i filosofi og teologi, og han leder to menneskerettighetsorganisasjoner i byen El Progreso: Radio Progreso og ERIC (Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación).

Raftovinner Melo

RADIOAKTIVIST: 57-åringen hylles blant annet for sin kamp for menneskerettigheter gjennom media.

– Padre Melo er verken for eller mot noe bestemt politisk parti. Han er kritisk ikke bare til makteliten, men også til venstresiden for ikke å ivareta folks interesser. Hans sterke offentlige stemme og dyptgående samfunnsanalyser har gitt ham stor respekt blant et bredt spekter av ulike sosiale grupper og organisasjoner, heter det i begrunnelsen.

Den prestisjetunge prisen deles ut hvert år til enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som kjemper for menneskerettighetene.

Prisutdeling på DNS i november

Prisen er blitt delt ut årlig siden 1987 og er til minne om NHH-professor Thorolf Rafto (1922-1986), som hadde et brennende engasjement for undertrykte og forfulgte mennesker.

Selve prisutdelingen vil finne sted på Den Nationale Scene første søndag i i november. Tradisjonen tro vil det også bli arrangert fakkeltog etter utdelingen.

Dagens pressekonferanse finner sted på Raftohuset på Nygårdshøyden i Bergen sentrum.

Raftoprisen har etter hverrt oppnådd stor internasjonal oppmerksomhet og prestisje. Flere som har fått prisen har senere blitt tildelt Nobels fredspris. Blant de er Kim Dae-Jung (2000) og Aung San Suu Kyi (1990).

Vinnerne de siste fem årene:

  • 2010: José Raúl López (Mexico)
  • 2011: Sexual Minorities Uganda (Uganda)
  • 2012: Nnimmo Bassey (Nigeria)
  • 2013: Bahrain Centre for Human Rights (Bahrain)
  • 2014: Agora (Russland)