Hopp til innhold

– En utrolig viktig utstilling

Gåsenebbhvalen trodde den spiste blekksprut. Nå henger 29 plastposer i taket på Historisk Museum i Bergen.

Plasthvalen utstilling

SISTE INNSPURT: Siri Higraff (t.v.) og Kristine Malde Lende jobber på spreng for å gjøre utstillingen «#plasthvalen» klar.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

På Historisk Museum på Nygårdshøyden i Bergen henger glassmontre med plastartikler og bilder av strandryddeaksjoner fra hele Norge. I taket henger 29 plastposer som Universitetet i Bergens forskere fant i magen på gåsenebbhvalen som 28. januar strandet i fjæresteinene på Sotra vest for Bergen.

I kveld åpner utstillingen «#plasthvalen».

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

HVALMAGEN: Synet som møtte forskerne da de åpnet gåsenebbhvalen, gjorde stort inntrykk på folk både i Norge og internasjonalt.

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

– Vi vil gi de besøkende fakta om gåsenebbhval og mikroplast, men det var jo hvalen som døde på Sotra, og mediestormen som fulgte, som gjorde at vi lagde denne utstillingen, sier Siri Skretting Jansen, prosjektleder for universitetsmuseets utstilling.

Hun har selv blitt sjokkert av omfanget av plast i naturen.

– Når du jobber med en sånn utstilling, leser du jo mye, og jeg har kommet over mange skremmende rapporter. At plast havner i naturen i så stort omfang, er ganske sjokkerende, sier Jansen.

Museumspedagog Margareth Hosøy (t.v.) og prosjektleder Siri Skretting Jansen

PLASTHVAL: Museumspedagog Margareth Hosøy og prosjektleder Siri Skretting Jansen med hvalens ryggvirvler. I taket henger de 29 plastposene forskerne fant i magen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Plast oppfører seg som mat

Plasthvalen og blekksprut

BLEKKSPRUT OG HVALVIRVLER: – De lukter sånn at de må være innelukket, forteller prosjektleder Siri Skretting Jansen.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Jansen pakker ut en blekksprut i monter fra en pappkasse. Blekkspruten får en sentral plass i utstillingen, ved siden av hvalens ryggvirvler. Årsaken til det, er at forskerne mener det var blekksprut hvalen var på jakt etter da den fikk i seg de mange plastposene.

For gåsenebbhval er blekksprut en viktig næringskilde.

– Gåsenebbhvalen går dypt ned, den dykker opptil 2000 meter, og orienterer seg ved hjelp av sonar. Plasten «oppfører seg» som den maten hvalen vanligvis spiser, og hvalen merker nok ikke forskjell på en blekksprut og en pose. Så suger den posen inn, forklarer Jansen.

Bilder fra plasthvalutstillingen

ENGASJEMENT: Disse bildene har UiB fått av folk som har deltatt på strandryddeaksjoner. I løpet av utstillingen skal de byttes ut med andre bilder de får inn.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Skulle egentlig senkes til bunns

Den kalde januardagen tidligere i år prøvde mannskaper fra Sotra brannvesen i timevis å hjelpe den strandede gåsenebbhvalen ut på dypet igjen. Men livet sto ikke til å redde.

Planen var egentlig å slepe hvalen ut på havet, og senke den. Men så fattet Universitetet i Bergen interesse for den sjeldne hvalarten.

Men det var altså ikke at det faktum at det var funnet en gåsenebbhval i Norge, som skulle vise seg som det mest oppsiktsvekkende.

Utstillingen plasthvalen

STOR AKTIVITET: Torsdag formiddag gjorde de ansatte siste innspurt før utstillingen åpner torsdag kveld.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Internasjonal oppmerksomhet

Plasten forskerne fant i hvalens mage, skapte stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Saken skal ha fått medieomtale i hele 54 land bare i løpet av de to første ukene etter at den strandet. 18. juni kommer Sky News med en timelang dokumentar.

Det er gjennomført over 1000 plastryddeaksjoner i løpet av de fire månedene som er gått, ifølge UiB. Natur og Ungdom er glade for engasjementet, men mener det er en lang vei å gå for å bedre situasjonen i havet.

– Plasthvalen har blitt et sjokkerende og trist eksempel på hvilken påvirkning vi mennesker har på havet, og har vekket et enormt engasjement i det norske folk, konstaterer leder Ingrid Skjoldvær.

Les mer om hvalen:

Dette mener folk på gaten at plasthvalen har betydd for klimasaken.

VIDEO: Folk på gaten tror plasthvalen har betydd mye for klimasaken.