Hopp til innhold

Åpen for legalisering av cannabis

SV-topp i Bergen støtter lokallag i Oslo, som vi diskutere en mer liberal narkotikalovgivning. – Dagens narkotikapolitikk har spilt falitt, sier Oddny Miljeteig.

Oddny Miljeteig

GLAD FOR UTSPILLET: SVs Oddny Miljeteig ønsker å ta grep for å få en bedre narkotikapolitikk.

Foto: Arne D. S. Haldorsen / NRK

Førstekandidat Sondre Båtstrand

VIL HA DEBATT: Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Kjetil Kjær Andersland/NRK

Det er St. Hanshaugen SV i hovedstaden som har bragt det kontroversielle temaet på dagsorden i partiet. Lokallaget går inn for legalisering av narkotiske stoffer som hasj og marihuana, et forslag som har møtt motbør hos partiets egne fylkesledere.

Selv om Miljeteig ikke umiddelbart gir forslaget sin støtte, hilser hun likevel utspillet velkommen.

– En nødvendig debatt

– Jeg vet ikke helt hva jeg mener selv ennå. Men jeg ser rundt meg at narkotikapolitikken som har vært ført i Norge hittil, har langt på vei spilt falitt. Dette forslaget tvinger oss i SV til å ta en helt nødvendig debatt, der vi må være villige til å se på alt som ikke har fungert, sier Miljeteig til NRK.no.

– Alle utradisjonelle forslag må nå tas på det største alvor. Man kan også stille spørsmål om hva som er farligst - alkohol eller hasj? Alkohol er vårt største og dyreste samfunnsproblem innen rus, sier hun.

Får støtte fra De Grønne

SV-politikeren får støtte fra en av Bergens ferske byrstyrerepresentanter og byens kanskje mest markante ungdomspolitiker, Sondre Båtstrand fra Miljøpartiet De Grønne.

– Mange vil kanskje oppfatte det som veldig radikalt, men la oss nå diskutere dette forslaget. Vi bør innse at dagens politikk ikke er vellykket, sier Båtstrand til NRK.no.

I Sogn og Fjordane har også Venstre tatt til orde for legalisering .

KrF: – Helt feil vei å gå

Forslaget om å legalisere cannabis-stoffene møter ikke uventet stor skepsis på mange hold. Kommunalråd Marita Moltu fra Kristelig Folkeparti er blant dem som avviser utspillet fullstendig.

– Jeg tror ikke det vil føre til en nedgang i antall rusmisbrukere, men tvert i mot en økning, sier Moltu.

– Legalisering vil være helt feil vei å gå. Dette vil øke tilgangen på stoffene, slik jeg ser det. All erfaring viser også at de som begynner med hasj og marihuana, lett går videre til andre og langt tyngre stoffer, sier Moltu.