Ap står på sitt: Bybanen skal gå langs Bryggen

Opprørerne i Ap tapte, årelang krangel går mot slutten. – Vi ble irrettesatt, forteller Bryggen-motstander.

Bybanen over Bryggen

BLIR TROLIG REALITET: Bybanen til Åsane kommer nå til å gå langs Bryggen i Bergen, skal vi tro vedtaket som ble gjort i Arbeiderpartiets bystyregruppe i kveld.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

– Et overveldende flertall har besluttet at vi skal stemme samlet over denne saken i bystyret, sier gruppeleder Rune Bakervik i Bergen Ap til NRK.

Han forsikrer at byrådsavtalen med Venstre og KrF står ved lag. I klare ordelag betyr det at Bybanen skal gå forbi den verneverdige trehusbebyggelsen på Bryggen.

Mange bergensere føler at Ap har sviktet valgløftet sitt.

LES OGSÅ: Demonstrerer mot bybane over Bryggen

Bybanen over Bryggen

SIER JA: Rune Bakervik konstaterer at flertallet i Ap går inn for bybane over Bryggen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Konstruktiv debatt

Partigruppen i Arbeiderpartiet diskuterte i kveld saken om ny trasé for Bybanen til Åsane. Mot tre stemmer går Ap inn for å binde bystyregruppen til å stemme for bybane langs Bryggen.

Ifølge gruppelederen har det vært en konstruktiv og god debatt innad i partigruppen i kveld.

– Alle har fått sagt alt de hadde på hjertet, alle har fått delt sine tanker og følelser. Og det har vært veldig følelsesladet, men vi har gjort det på en respektfull måte, sier Bakervik.

Et hundretalls demonstranter samlet seg i ettermiddag foran Gamle Rådhus i Bergen, der Arbeiderpartiet har gruppemøte nå. Flere ropte «Judas» til byrådslederen.

Det brutte bybaneløftet liker flere av Ap-representantene svært dårlig. Flere representanter gikk tidligere i uken ut i NRK og krevde å bli fristilt i saken.

Det er uvisst om det tre Ap-medlemmene, som er imot, vil rette seg etter vedtaket.

Bybanen over Bryggen

TAPTE: Utbryter Per Stiegler.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Føler seg presset

– Vi ble presset og irettesatt i møtet, men det var en god tone. Vi prøvde å legge frem vårt syn og kjempet for det, men nådde ikke frem. Det er leit, for vi brenner for denne saken. Du ser på demonstrasjonen før møtet at mange bergensere er engasjerte, sier Per Stiegler til NRK.

– Vil dere rette dere etter partipisken?

– Vi tar avstemningen til etterretning og tenker oss nøye om før bystyret neste onsdag.

– Er det mange andre som støtter deres syn?

– Det var ingen andre som støttet oss tre. Vi hadde fått signaler om at det skulle være noen flere, men det overrasker meg ikke at det ble slik. Lojaliteten til byrådssamarbeidet er stort, konstaterer Stiegler.

LES OGSÅ: Flertall for å fjerne all biltrafikk fra Bryggen