Hopp til innhold

Ap og de blåblå kan gi oljeboring utenfor Lofoten

Arbeiderpartiet står klar til å samarbeide med regjeringen om åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten dersom Venstre og KrF ikke lykkes i å binde Høyre og Frp til masta.

Jonas Gahr Støre i Lofoten

JA TIL OLJELETING: Ap-leder Jonas Gahr Støre åpner for å samarbeide med regjeringen for å sikre flertall for åpne for oljeleting utenfor Lofoten.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ap-landsmøtet vedtok i vår å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning, men ikke de andre områdene i Lofoten, Vesterålen og Senja (kjent som LoVeSe) i kommende stortingsperiode.

Sammen med Høyre og Frp kan Ap da danne flertall for å åpne en bit av det omstridte området for oljevirksomhet, noe KrF og Venstre til nå har satt en stopper for gjennom sin avtale med de to blå partiene.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa tirsdag at han øynet muligheter for å utnytte den nye situasjonen i Stortinget til å fremme partiets politikk. Det gjelder også denne saken, bekrefter han overfor NTB.

– Vi skal ha gjennomslag for mest mulig av Aps politikk. Jeg deler ikke ut enkeltsaker nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget.

– Så det kan bli en sak dere kan samarbeide med regjeringen om?

– Ja, en av flere saker.

– Støre svikter natur og folk

– Om Støre stemmer med regjeringen for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja svikter han ikke bare uerstattelige naturverdier, han svikter folket i nord, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet til NRK.

I alle Lofotkommunene gikk Arbeiderpartiet betydelig tilbake ved årets valg. På Røst gikk de tilbake med hele 14,7 prosentpoeng.

– Dette er en klar melding fra befolkningen der om at olja skal bli liggende der den er. I Nord-Norge ble Støre straffet for sin aggressive oljepolitikk – folket i nord vil ikke ha den, sier Lundberg.

Viktig for Venstre og KrF

Venstre-leder Trine Skei Grande sier denne saken står øverst på partiets liste når hun skal møte de andre partilederne for å diskutere regjeringsalternativer. Hun er svært klar over at Ap sammen med regjeringen kan gi flertall for oljeleting.

-Det er derfor jeg sitter i dette rommet, sa hun på vei mellom et møte hos statsminister Solberg (H) og NRKs partilederdebatt tirsdag kveld.

Også for KrF er denne saken viktig.

– Det er med på å prege debattene og rundene vi har i våre partifora, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Frp ønsker å åpne hele Lofoten, Vesterålen og Senja for konsekvensutredning. Men partileder Siv Jensen vil ikke svare på om hun uten en avtale med KrF og Venstre, er klar til å sende saken til Stortinget.

Video Olje og gass gir lite inntekt

OMSTRIDT: Arbeiderpartiet ønsker konsekvensutredning av oljeleting i områdene sør for Lofoten.

Foto: Nyhetsspiller

Fra sak til sak?

Ulikt tidligere er Høyre og Frp nå avhengig av både KrF og Venstre for å få en regjering med et flertall i ryggen.

Venstre holder alle muligheter åpne, inkludert å gå inn i regjering. KrF ønsker ikke å være støtteparti for en regjering der Frp er med.

En eventuell mindretallsregjering uten noen samarbeidsavtale må søke støtte fra sak til sak. Senterpartiet, som har fått sin største stortingsgruppe siden valget i 1993, har vedtatt at de ikke ønsker å åpne for olje- og gassvirksomhet på Møreblokkene, i Lofoten, Vesterålen, eller utenfor Senja.