Hopp til innhold

Ap er fortsatt Norges største ordførerparti

Det ble et sviende valgtap, men nå kan Arbeiderpartiet innkassere en seier: De beholder tittelen som Norges største ordførerparti.

Nye ordførere 2019

I kartet har vi plottet inn ordførere og samarbeidskonstellasjoner etter hvert som man er blitt enige i kommunene.

Arbeiderpartiet, den store valgtaperen, har den siste valgperioden vært «bortskjemt» med rundt halvparten av norske ordførere. I 2015 vant partiet 203 av 428 ordførerseter.

Mandag 14. oktober er ordførerne i 350 av 356 kommuner klare. Tallene viser at Ap også i kommende fireårsperiode vil være det største ordførerpartiet, med 144 mot Sps 132.

Frp-samarbeid

– Vi fikk over 200 ordførere etter valget i 2015 og skulle selvfølgelig gjerne sett en reprise på det. Men gitt valgresultatet vi fikk, tror jeg vi skal være fornøyde med at vi har forhnadlet oss i posisjon i mange små og store kommuner rundt om i landet, sier Aps partisekretær Kjersti Stenseng til NRK.

En av grunnene til at Ap beholder såpass mange ordførere, er at de mange steder har utvidet partifloraen de vil kunne samarbeide med. Ett eksempel er Frp. I minst ni kommuner der Ap får ordføreren, er Frp med på å sikre flertall i kommunestyret. I seks av disse har Frp fått varaordføreren.

En av disse kommunene er Sveio i Sunnhordland. Der skulle egentlig Monica Valen (Sp) bli ordfører. Men to utbrytere fra Høyre sikret istedenfor at Linn Therese Erve (Ap) blir ordfører og Ruth Grethe Østebøvik Eriksen (Frp) blir varaordfører.

– Vi sitter i en del koalisjoner der Ap vil ha mindre makt fordi vi er et mindre parti. Men forhandlingene har vist en vilje til samarbeid med partier som står oss nær. Og så er det lokale variasjoner og lokale saker som spiller en større rolle. Jeg er sikker på at våre lokale tillitsvalgte har funnet de beste, lokale samarbeidene som var mulig, sier Stenseng.

Nesten 4 av 10 er fra Sp

Aps ordførerantall til tross: Norgeskartet viser at stadig flere Sp-ordførere i kommunene bidrar til å farge landet grønnere.

Senterpartiet ble sammen med MDG kommunevalget 2019s store vinner. Med 14,4 prosents oppslutning ble de med god margin Norges tredje største parti.

Tallene bak kartet forteller at Senterpartiet per 14. oktober har fått minst 132 ordførere.

Det utgjør 38 prosent av alle ordførerne når NRK har talt opp 350 av 356 kommuner.

I 2015-2019 har Sp hatt 106 ordførere. Og det var altså før de mange kommunesammenslåingene som gjør at det nå er færre ordførerposter å kjempe om.

Sps ordførerandel i inneværende periode er 24,5 prosent. Økningen i andelen norske ordførere som kommer fra Senterpartiet, blir altså formidabel.

– Når vi får ordfører, betyr det nødvendigvis at vi også styrer i kommunen, og det gir større mulighet for gjennomslag for vår politikk. For Senterpartiet er det politikken som er det viktigste, skrev Sps partileder Trygve Slagsvold Vedum til NRK i september via sin kommunikasjonsrådgiver Lars Vangen.

Kommune- og fylkesvalget 2019. Senterpartiets valgvake.

MER MAKT: Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over at Senterpartiet får en langt høyere andel av landets ordførere i kommende enn foregående periode.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Høyre mister mange

Ap har hatt hele 47 prosent av landets ordførere de siste fire årene. Per 14. oktober ligger de an til å få 41 prosent av ordførerkorpset i de fire neste.

Også Høyre faller kraftig, fra 18 til 10 prosent av ordførerne. Det er nå 35 Høyre-ordførere mot 74 etter forrige valg.

Per 14. oktober, når NRK har registrert ordførerresultatet i 350 av 356 kommuner, er dette fasiten på hvor mange ordførere partiene får:

  • Ap 144
  • Sp 132
  • Høyre 35
  • Andre (bygdelister etc.) 19
  • KrF 10
  • SV 5
  • Frp 2
  • Venstre 2
  • MDG 1

Oversikten oppdateres jevnlig. Har vi gått glipp av kommuner der resultatet er klart? Tips oss her.

Støre

MINDRE MAKT: Jonas Gahr Støre må konstatere en kraftig nedgang i andelen Ap-ordførere i Norge etter valget. Men fortsatt er Ordfører-Ap størst.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Sp er sterke i småkommuner

Arbeiderpartiet påpeker at de fikk rekordmange ordførere etter det gode 2015-valget, men medgir at de skulle ønsket seg flere enn de ligger an til nå. Partisekretær Stenseng sier de uansett er fornøyde med å få ordførere i mange små og store kommuner.

– Vi har nå gode muligheter å styre alle de største byene, sier hun.

– Sp ligger an til å få tre ganger flere ordførere enn valgresultatet skulle tilsi, rent prosentmessig. Ap ligger an til «bare» rundt 50 prosent flere. Hvorfor tror du det er slik?

– Arbeiderpartiet er først og fremst opptatt av å få gjennom vår politikk for sterkere fellesskap og mindre forskjeller. Da er det viktig å ha ordførermakt, men noen ganger gir våre folk likevel bort ordførerposisjonen for å sikre rødgrønn politikk og samarbeid, sier Stenseng.