Angrep bussjåfør med nøkkelknippe – dømt for drapsforsøk

Bussjåføren ble stukket gjentatte ganger i øye med et nøkkelknippe, og mistet synet på ett øye. I ankesaken fikk voldsmannen skjerpet både fengselsstraffen og erstatningssummen.

Birkelundstoppen

BUSSTOPP: Utenfor denne spisebrakken på Birkelundstoppen i Bergen ble bussjåføren angrepet.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Om morgenen den 22. oktober 2017 angrep en 37 år gammel mann en bussjåfør i Bergen.

Drapsforsøket skjedde på bussholdeplassen ved Birkelundstoppen. 37-åringen oppsøkte bussjåføren i en spisebrakke, dro ham ut på bussholdeplassen, og slo ham gjentatte ganger i ansiktet og kroppen, tok kvelertak på bussjåføren, og angrep ham med et nøkkelknippe. Blant annet ble bussjåføren stukket i øye, slik at han mistet synet på venstre øye. Han har også redusert syn på høyre øye.

I tillegg fikk han leddbånd og hovedpulsåren i leddet avrevet i venstre arm.

Sjåføren ble innlagt på sykehuset i seks måneder, og er i dag avhengig av gåstol som følge av skadene.

Gulating lagmannsrett i Bergen

STRENGERE STRAFF: Lagmannsretten mener drapsforsøket skjedde på en «svært brutal, bestialsk og smertefull måte». Derfor har de skjerpet straffen fra syv år til syv år og seks måneder.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Ville ikke overlevd angrepet

37-åringen ble i Bergen tingrett dømt til syv års fengsel for drapsforsøket. Han valgte å anke til Gulating lagmannsrett. Denne uken falt dommen.

37-åringen dømmes til syv år og seks måneder i fengsel.

– Vi mener en strengere fengselsstraff er veldig riktig med tanke på de alvorlige konsekvensene det har fått for mannen. Han er i dag helt ute av arbeidslivet, trenger mye hjelp og har fått hverdagslivet snudd opp ned, sier bistandsadvokat for bussjåføren, Einar Drægebø.

Lagmannsretten mener også at bussjåføren ikke ville overlevd hvis det ikke var for innsatsen til politioverbetjent Ivar Kvant i Vest politidistrikt, som var første på stedet. 37-åringen lå fortsatt over bussjåføren og slo ham da Kvant grep inn og sparket mannen vekk.

«Lagmannsretten finner det utvilsomt at tiltalte ville fortsatt volden mot fornærmede med et dødelig utfall om ikke han var blitt forhindret av politiet eller andre.»

Innsatsleder i politiet Ivar Kvant

FØRST: Politioverbetjent Ivar Kvant var første politipatrulje på stedet.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Så et skjeletthode

37-åringen har erkjent delvis straffskyld.

Etter angrepet ble mannen innlagt på Sandviken sykehus da legevakten mente han var psykotisk og ruspåvirket. Eksperter har i retten konkludert med at psykosen var selvpåført og utløst av rusmidler. Dermed kan han straffes for handlingen.

Mannen har forklart at han så et skjeletthode komme ut av bussjåførens hode da han traff på ham i spisebrakken. Han opplevde at det var en demon som forsøkte å ta ham, og han stakk bussjåføren i øye fordi han oppfattet det som et «sykt øye».

– At lagmannsretten har valgt en strengere fengselsstraff er et signal på at denne typen langvarig rusmisbruk har alvorlig konsekvenser, sier bistandsadvokat Drægebø.

Mannen ble i tingretten dømt til å betale 220.000 kroner i oppreisningserstatning til bussjåføren. Også erstatningssummen ble skjerpet i lagmannsretten. 37-åringen er nå dømt til å betale 300.000 kroner i erstatning.

Forsvarsadvokat Fredrik Verling har ikke besvart NRKs henvendelser fredag ettermiddag.