Anette (41) kitet Grønland på langs

Den 320 mil lange turen fra Narsaq til Qaanaaq på Grønland fikk en dramatisk avslutning, men Anette K. Kristiansen angrer ikke et sekund. – Det var en fantastisk opplevelse, sier hun.

Anette kiting Grønland

KALDT EVENTYR: Anette Kristiansen fotografert en godværsdag under den 40 dager lange kiteturen på Grønland.

Foto: Privat

– Vi hadde 4-6 timers kiting igjen, og så døde plutselig vinden. Da var det bare å slå opp teltet og ta ting med ro. Men om natten snødde det noe vanvittig. Dagen etter var det kommet 130 centimeter nysnø. Det var umulig å kite oppå snøen, og i tillegg så vi ikke hvor bresprekkene var, forteller Kristiansen til NRK.

Anette K. Kristiansen og Tommy Stavrum

TURKAMERATER: Anette Kristiansen kunne kite. Tommy Stavrum kunne bruke kart og kompass.

Foto: Privat

– Følte aldri at vi var i fare

Løsningen ble helikoptertransport de siste ni milene ill til Qaanaaq, en løsning som ifølge lokalavisen Fanaposten kostet Kristiansen og hennes turkamerat Tommy Stavrum hele 73.000 danske kroner.

Avslutningen la imidlertid ingen demper på stemningen hos den kitingfrelste duoen.

– Vi er lykkelige over at en kjempeflott tur tross alt endte på en veldig trygg måte. Vi har vært på tur i 40 dager og har opplevd alt fra orkan og 40 minusgrader til at deler av utstyret gikk i stykker, forteller Fana-kvinnen.

– Følte dere at dere var i fare på noe tidspunkt?

– Nei. Vi har tatt hensyn til at det å kite Grønland på langs er ekstremsport og har tatt hensyn til det hele veien. Vi har alltid valgt det trygge alternativet, sier hun.

Anette K. Kristiansen og Tommy Stavrum på Grønland

OPPLEVDE ORKAN: Kristiansen og Stavrum opplevde alt fra blå himmel og sol til orkan og 40 minusgrader på turen.

Foto: Privat

Gledet seg til chips og øl

Ved 13-tiden fredag landet Kristiansen på Bergen lufthavn Flesland, hvor hun var lovet en kongelig mottakelse av familien etter turen på langs av verdens største øy.

Men allerede i Qaanaaq fikk Kristiansen og Stavrum servert det Fana-kvinnen mest av alt ønsket seg da de var alene ute i isødet.

– Da sa jeg at jeg gledet meg til å komme hjem og få chips og øl. Men det fikk vi allerede på tirsdag, forteller hun.

Det er ikke første gang Anette K. Kristiansen legger ut på kalde eventyr. Hun har tidligere vært på Sydpolen og håper nå å få skrevet en bok om turene sine. 41-åringen jobber til daglig som IT-konsulent i Oslo.

Familie og venner bekymret

Ferden over Grønland har også vært dokumentert på nettsiden unnavei.no, hvor familie og kjente kunne følge duoens fremdrift.

Kristiansen legger ikke skjul på at folk i hennes nærmeste krets ikke akkurat var fra seg av begeistring over påfunnet.

– Alle sa jeg var gal. Men jeg tenkte aldri på å snu, sier hun.

Laster kart, vennligst vent...