Hopp til innhold

Alle skal få - i Bergen

Mandag åpnes dørene for deg som ikke har fått vaksine for svineinfluensa, men bare om du bor i Bergen.

Vaksinekø i Bergen
Foto: Espen Hatlestad

Til nå er 70.000 innbyggere i Bergen vaksinert. Og fra mandag 30. november blir tilbudet åpnet for alle.

Etter at kommunen fikk 25.000 vaksiner forrige uke og startet vaksinering av ungdommer opp til 16 år ser det nå ut til at også resten av innbyggerne kan stille seg i kø.

LES OGSÅ: Unngå kyssing og klemming

Ungdommer fortsatt prioritert

– Vi får inn et parti med 25.000 doser også neste uke, det betyr at både fastleger, bedriftshelsetjenesten og de to store vaksinestasjonene kan fortsette, sier informasjonsdirektør i Bergen kommune, Robert Rastad.

Men en ting må folk belage seg på, ungdommen skal prioriteres.

– Vi kjører ungdomsskoleelever i busser til stasjonene, og de må gå foran. Den prioriteringen har vi gjort og det må folk respektere, sier han.

LES OGSÅ: Brann håver inn på svineinfluensa

Bergen utvider vaksinetilbudet

Robert Rastad

ALLE SKAL FÅ: Bergen kommune åpner for at alle i Bergen kommune kan få vaksine.

Foto: Anders Ekanger / NRK
Noen skiller seg ut

Nå er altså rundt 70.000 bergensere vaksinert, men noen skiller seg ut i mengden. Det er nemlig ikke alle bydeler som har vært like aktive for å sikre seg det velkjente stikket i armen.

– De som bor i Arna har ikke vært like flinke som de andre bydelene på ett punkt, det er i gruppen barn under tre år, sier han.

Om en ser på statistikken viser den at nærmere 50 prosent av denne gruppen i Bergenhus bydel er vaksinert, i Arna er det bare 1/4-del.

– Vi skjønner ikke hvorfor det er slik. Det er ikke lengre for dem enn for samme gruppe i andre bydeler utenfor byen. I tillegg er det ikke så store forskjeller i de andre aldersgruppene der. Nå får vi håpe de kommer, sier han.

Sen registrering

De «flinkeste» i klassen er innbyggerne i blant annet Årstad, Fyllingsdalen og Ytrebygda.

– For to av dem kan det forklares med at vaksinestasjonene ligger i disse bydelene, sier Rastad.

Noe av forklaringen på at tallene er så forskjellige kan ligge i at det er en forsinkelse i rapporteringen fra fastlegene til det nasjonale vaksineregisteret (SYSVAK). Tallene vi har tatt utgangspunkt i her er sist oppdatert onsdag denne uken.

LES OGSÅ: Nå skal barna få vaksinen

- Ikke ta buss eller gå på kino