Akkurat passe stormannsgale

Ekstremt dedikerte fans gjør jobben lett for Kaizers Orchestra. Men de selvsikre jærbuene holder beina godt plantet på bakken, selv når de tar helt av.

Ti år er gått siden Janove Ottesen & co ble skamrost for debuten «Ompa Til Du Dør» av Akersgatas musikkanmeldere. Låtene fra den gang ble fort allemannseie, og Kaizers fikk raskt ry som et av landets fremste liveband, noe de bekreftet til gangs i Peer Gynt-salen i Bergen fredag.

LES OGSÅ: Kommer tilbake i sommer - til Bergenhus festning

Viste kjærlighet til bassisten

Yppersteprest Ottesen skal selvsagt ha mye av æren for akkurat det. Han leder sitt band og sitt publikum med en autoritet og sjarm som de fleste andre frontfigurer bare kan drømme om, og fremstår akkurat så arrogant og stormannsgal at det føles helt riktig - uten at det bikker over.

Da vokalisten, sammen med gitarist Geir Zahl, holdt en liten ironisk tale om bassistens utsatte posisjon i et band, og hvor lett det ville være å erstatte Øyvind Storesund på rimelig kort varsel, svarte Kaizers-arméen med en voldsom pipekonsert for å vise sin lojalitet og kjærlighet til det forholdsvis anonyme bandmedlemmet.

Allsang på alle nye låter

Ut fra publikumsreaksjonen i Bergen, var det vanskelig å forstå at det er katastrofale tilstander i platemarkedet. Det var nemlig ingen tvil om at samtlige i salen hadde både kjøpt og pugget gruppens nyeste album, «Violeta Violeta vol. 1». Kaizers la opp konserten som en greatest hits-kavalkade, avbrutt av åtte låter fra den nye platen midtveis.

Les Lydverkets anmeldelse av «Violeta Violeta vol.1»

Jubelen var enorm da fansen kjente igjen de første strofene av «Philemon Arthur & The Dung», og det var massiv allsang på samtlige av de nye låtene - ikke minst på radiohiten «Hjerteknuser».

- Det som er så flott, er at dere liker de gamle sangene, men dere liker de nye sangene også. Det er helt fantastisk for oss som står her oppe og spiller, strålte Ottesen, og virket faktisk oppriktig rørt.

Spiller neste plate på Øya

Flere av de nye låtene fungerte supert live, og «Din Kjole Lukter Bensin, Mor», «Diamant Til Kull» og «Psycho Under Min Hatt» fremstod allerede som solide konsertklassikere. Kaizers droppet ellers «Maskineri» fullstendig, dro kun én låt fra «Evig Pint», og satset i stedet tungt på debutalbumet og «Maestro» under resten av konserten.

Til sommeren spiller gruppen hele sitt neste album, «Violeta Violeta vol. 2», under Øyafestivalen, fem måneder før platen kommer ut. Konseptet skal til slutt munne ut i hele tre album. Stormannsgalskap? Ja visst! Men hvis det er noen som kler det, så er det Kaizers Orchestra.

SE KAIZERS SPILLE LÅTER FRA NYE ALBUMET LIVE PÅ LYDVERKET!

KONSERT: KAIZERS ORCHESTRA I BERGEN 4. MARS 2011

 

Peer Gynt-salen

Tilskuere: 1500 (utsolgt)

1:

KATASTROFEN

Død Manns Tango (2002)

2:

DELIKATESSEN

Maestro (2005)

3:

DJEVELENS ORKESTER

Evig Pint (2003)

4:

SEÑOR TORPEDO

Våre Demoner (2009)

5:

SIGNØYNERBLOD

Død Manns Tango (2002)

7:

RESISTANSEN

Ompa Til Du Dør (2001)

8:

PHILEMON ARTHUR & THE DUNG

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

9:

FEMTAKT FILOSOFI

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

10:

DIN KJOLE LUKTER BENSIN, MOR

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

11:

EN FOR ORGELET, EN FOR MEG

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

12:

DIAMANT TIL KULL

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

13:

PSYCHO UNDER MIN HATT

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

14:

SVARTE KATTER OG FLOSSHATTER

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

15:

HJERTEKNUSER

Violeta Violeta Vol. 1 (2011)

16:

OMPA TIL DU DØR 

Ompa Til Du Dør (2001)

17:

BØN FRA HELVETE

Ompa Til Du Dør (2001)

18:

KONTROLL PÅ KONTINENTET

Ompa Til Du Dør (2001)

19:

MAESTRO

Maestro (2005)

20:

170

Ompa Til Du Dør (2001)

21:

KGB

Maestro (2005)

22:

DIETER MEYERS INST.

Maestro (2005)