Hopp til innhold

Her sitter de vakt for å passe på at ingen stjeler protestverket

BERGEN SENTRUM (NRK): Gatekunstner AFK sitt Assange-kunstverk ble fjernet fra mediebyen i Bergen. I natt dukket protesten opp.

Tom stol ved siden av kunstverk på gatehjørne i Bergen sentrum

PASSER PÅ: I en stol like ved siden av AFK sitt ferskeste verk sitter initiativtakere og passer på gatekunsten.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

Det vakte oppsikt da en større utstilling til støtte for Julian Assange ble fjernet fra Media City Bergen (MCB) i helgen.

Utstillingen «We Are Millions» er del av en verdensomspennende støtte til Wikileaks-grunnleggeren. I Bergen ble over 6000 portrettbilder hengt opp i byen, blant annet i MCB.

MCB er Norges største medieklynge, og huser NRK, TV 2, Bergens Tidende og Bergensavisen.

Men da huseier i MCB fikk reaksjoner, fikk de kalde føtter. I løpet av helgen ble bildene tatt bort, to uker før planlagt.

Det skapte reaksjoner.

– Dette minner om sensur, tordnet Rune Ottosen, nestleder i Norsk Pen.

Protest i natt

Nå har AFK, som er kunstneren bak Assange-utstillingen, også kommet med sin egen protest. Bergensavisen fortalte først om saken.

– Jeg ønsker en debatt om dette. Hvorfor kom ikke denne utstillingen til debatt da den var oppe? MCB og Entra burde ta initiativ til en debattkveld eller lignende om sensur, sier AFK til NRK.

Den kjente gatekunstneren fikk mye oppmerksomhet da han i 2018 satte opp et gatekunstverk av en korsfestet Sylvi Listhaug.

I løpet av natten har han satt opp et nytt verk - på samme gatehjørne.

Gatekunst med teksten: Censored ? Press freedom is my freedom

RETTER KRITIKK: Med tekstene «Censored? Press freedom is my freedom» er det liten tvil om at AFK peker en finger mot eierne av Media City Bergen.

Foto: Ingvild Ulset / NRK

– Det er rart og ganske ironisk at utstillingen «We Are Millions» blir fjernet fra bygningen som huser apostlene for pressfrihet i Norge. Hvem ville ha det fjernet og hvorfor? skriver kunstneren i et innlegg på Facebook.

Assange er tiltalt for å ha brutt spionasjoneloven i USA, og etterforskes for voldtekt i Sverige.

Sitter vakt

Da NRK var på stedet mandag, traff vi på en person som satt vakt ved kunstverket.

Vedkommende ville ikke gi noe intervju til NRK, men bekreftet at de hadde etablert en form for vaktordning for at ikke kunstverket skulle bli tatt ned.

Kunstverket er også delt i flere biter, for å gjøre det vanskelig å ta ned.

En rekke verk av AFK har nemlig blitt stjålet fra gatebildet i Bergen det siste året. Listhaug-verket ble fjernet - og senere solgt for 500.000 kroner. Tidligere i år ble tre ulike kunstverk av AFK tatt på under en uke.

Internasjonal oppsikt

Huseier i Media City Bergen, har ikke ville kommentere hvorfor We Are Millions ble fjernet fra restauranten i mediebyen. De viser til Compass Group, som drifter restauranten i MCB.

Compass Group sa til NRK i helgen at de ikke forutså reaksjonene, men har ikke ville stille til intervju om saken.

Internasjonale støttespillere for Assange har også fått med seg saken på Twitter, som den Assange-vennlige organisasjonen Courage Foundation og Julian Assange sin mor.

Laster Twitter-innhold