Advarer mot stor snøskredfare

– Skredfaren er temmelig stor nå. Den siste snøen som kom var kornete, mildværet under har gjort snøen under isete. Dermed blir det farlig der det ligger mye snø.

Skikjører i snøskred

Den som skal på ski i helgen, bør bruke fornuft og holde seg unna bratte hellinger.

Foto: Pat Mulrooney / Creative Commons (creativecommons.org/licenses/by/2.0)

Det sier Atle Nesse, professor i geovitenskap ved Bjerknessenteret for klimaforskning til lokalavisen Hordaland . Både i Hordaland og resten av landet er det nå stor snøskredfare i landet.

– Som å få betong over deg

Mange steder kan den fristende pulversnøen og det flotte været gi falsk trygghet for folk som ferdes på ski. Professoren oppfordrer deg om å være forsiktige og holde deg til avblåste snørygger.

– Når store flak blir utløst, er det som regel store områder det løsner fra også. Skulle du være så uheldig å havne i et slikt skred, er det som å få betong over deg, sier Nesse.

LES OGSÅ: - Sola kan utløse skred

Pass deg for bratte hellinger

Det er der solen står på i bratte hellinger at skredfaren er størst. Folk som beveger seg i terreng som er brattere enn 30 grader, bør ha med seg sikkerhetsutstyr, mener professoren.

– Snøen som kom forrige helg gjør forholdene spesielt farlige, sier han.

Vind, snø og skredfare

Yr melder om stor snøskredfare i hele Nord-Norge. Det skyldes blant annet ustabile snølag. I tillegg skaper sterk vind vanskelige føreforhold.

Norges Vassdrags og Energiverk understreker at det har vært påfyll av snø over hele landet sist uke, og at dette fører til den farlige kombinasjonen av godt skiføre og store snøskredfare.