Hopp til innhold

Over 5.000 tror de har meldt seg ut av kirken

Rundt 5.000 personer har «meldt seg ut» av Den norske kirke etter at nettstedet Utmelding.no ble opprettet lørdag. Men de er slett ikke utmeldt, ifølge Kulturdepartementet.

Kirkeutmelding

ADVARER MOT FALSK UTMELDING: Nettstedet Utmelding.no tilbød utmelding av Den norske kirke. Men ingen av de 5.000 som har brukt skjemaet er blitt utmeldt. Skjemaet ble tirsdag formiddag fjernet fra nettsiden.

Foto: NRK / Skjermdump Utmelding.no

Utmelding.no

SLIK SÅ SKJEMAET UT: Folk ble oppfordret til å legge igjen blant annet personnummeret for å melde seg ut av kirken.

Foto: Skjermdump Utmelding.no

– Nettstedet Utmelding.no gir inntrykk av at utmelding av Den norske kirke kan skje ved en e-posthenvendelse. Det er ikke riktig, skriver Den norske kirke på sine nettsider tirsdag formiddag.

Det er bare tre dager siden Utmelding.no ble opprettet av Oslo-mannen Erling Løken Andersen. Mandag kveld sa han til Stavanger Aftenblad at 3.700 personer hadde meldt seg ut via siden, som genererer en e-post med personopplysninger som sendes Den norske kirke.

Tallet har mandag formiddag økt til 5.000 personer. Det er mildt sagt oppsiktsvekkende, siden det normale tallet på utmeldinger av kirken er 5-6.000 årlig.

– Det er en ganske tungvint prosess å melde seg ut, men ved å bruke oppskriften jeg har lagt ut er dette ganske enkelt. Det blir også opplyst at det ikke er anledning å bruke e-post, men det har jeg sjekket ut. Og det stemmer ikke, det er fullt tillatt, sa Andersen til Aftenbladet i går kveld.

Kirken: – Dette er spam

Men nå viser det seg at de nå rundt 5.000 personene som har benyttet skjemaet ikke er utmeldt av kirken.

– Den som ønsker å melde seg ut av Den norske kirke, bes om å sende utfylt skjema til sitt lokale menighetskontor, skriver Den norske kirke på nettsidene sine, og henviser til Forskrift om innmelding i og utmelding av Den norske kirke.

Trude Evenshaug

KRITISK: – Det er ugreit. Medlemshåndteringen bør vi få ta oss av selv, sier kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug

Foto: Den norske kirke

Overfor nettstedet Fritanke.no bekrefter kommunikasjonsdirektør i Den norske kirke, Trude Evenshaug, at skjemaet på Utmelding.no ikke fører til utmelding.

– Dette er ikke måten å gjøre det på. Man kan ikke melde seg ut på e-post, selv om han hevder det. Og da er det jo spam, sier Evenshaug.

Hun opplyser at kirken har tatt kontakt med Kulturdepartementet for å forhøre seg om hva de skal gjøre med dem som i god tro har meldt seg ut av kirken.

Når NRK snakker med Evenshaug tirsdag formiddag, har hun fått svar.

– Departementet er helt tydelige på at dette ikke kan betraktes som utmeldinger, sier Evenshaug.

Hun forteller at de så langt har fått 3.000 e-poster, men at hun har fått opplyst at rundt 5.000 personer skal ha benyttet skjemaet.

– Det er vel en del som ikke har gått gjennom systemet ennå. Vi får en ganske stor jobb når vi skal sile ut dette, sier Evenshaug.

– En sak for Datatilsynet

Utmelding.no uten skjema

FJERNET SKJEMAET: Skjemaet ble tirsdag formiddag fjernet fra Utmelding.no.

Foto: Skjermdump Utmelding.no

Ifølge Den norske kirke har Andersen nå lovet å fjerne skjemaet fra nettsiden sin.

Og tirsdag formiddag fjernet Utmelding.no skjemaet, med henvisning til tilbakemeldingen fra Kunnskapsdepartementet. Andersen jobber imidlertid med en signaturløsning som ifølge ham skal gjøre utmeldingen gyldig.

«Vi jobber med en ny løsning som inkluderer digital signatur. Denne vil være live i løpet av 1-2 dager», skriver han på nettstedet.

Evenshaug er tydelig på at de ikke synes noe om «stuntet».

– Det er ugreit. Medlemshåndteringen bør vi få ta oss av selv, og dette er å betrakte som en aksjon. Det er også en god del feilinformasjon på nettstedet, og vi synes at informasjon om kirken bør kirken få gi selv.

På Utmelding.no står det at ingen informasjon blir lagret på serverne. Evenshaug advarer likevel mot å legge igjen personopplysninger.

– Det er jo en sak for Datatilsynet. Jeg anbefaler ingen å bruke dette skjemaet, sier hun.

Datatilsynet: – Åpenbart et problem

Helge Veum, avdelingsdirektør i Datatilsynet, mener Utmelding.no har gjort lurt i å fjerne skjemaet.

Helge Veum

GJORDE KLOKT I FJERNING: Helge Veum, avdelingsdirektør for tilsyn og sikkerhet i Datatilsynet, mener det var klokt av Utmelding.no å fjerne skjemaet.

Foto: hans fredrik asbjørnsen / Datatilsynet

– Det er nok et klokt valg, i og med at kirken har gått ut og ikke støttet løsningen, sier han.

Datatilsynet er gjort kjent med saken via media, og har også vært i kontakt med Andersen i Utmelding.no.

– Vi har foreløpig ikke gått inn og gjort konkrete vurderinger av denne saken, og vil ha videre dialog med dem. Men generelt skal opplysninger om fødselsnummer og religiøs oppfatning ha en særlig beskyttelse, sier Veum.

Beskyttelsen skal bestå i registrering både av når, hvordan, og med hvilken sikkerhetsgrad opplysningene oppgis.

– Vi er ennå ikke kjent med hvordan dette har vært gjort i detalj. Men hvis dette er en kommunikasjonskanal kirken ikke vil ha, og der informasjonen ikke kommer frem til kirken på riktig måte, så er det åpenbart et problem. Det finnes ikke hindre for å legge til rette for elektronisk utmelding som sådan, men det må gjøres på riktig måte, sier Veum.