Advarer mot alternativ behandling

Alvorlig kreftsyke tyr til kostbar og krevende alternativ behandling. Men alternativ medisin gir falske håp, advarer overlege ved Haukeland sjukehus.

Kreft registeret

– I løpet av de årene jeg har fulgt kreftsaken tett, så har jeg dessverre aldri opplevd at en av mine medpasienter har blitt frisk av alternativ behandling, sier Bengt Eidem i Kreftforeningen. (Illustrasjonsfoto - Kreftregisteret.)

Alternativ kreftbehandling virker ikke, og kan i verste fall ødelegge for den ordinære behandlingen. Det sier avdelingsoverlege Olav Mella på kreftavdelingen ved Haukeland sjukehus.

– Jeg har til gode å se at behandlingen har en sikker effekt på sykdommen, sier Mella til NRK.

Dyrt og krevende, men ingen resultater

I de over 30 årene han har jobbet med kreftsyke, har han sett mange pasienter prøve alternativ behandling. Men han har ikke sett en eneste solskinnshistorie.

Alvorlig kreftsyke søker alternativer både i Norge og i utlandet, men behandlingene er ofte dyre og krevende, og kan gi et falskt håp om å bli frisk.

Humbug

Dette bekrefter Bengt Eidem i Kreftforeningen.

Som profilert kreftsyk opplevde han å bli nedringt av alternative behandlere. Men da han sjekket ut tilbudene, viste alt seg å være humbug.

– Vi i Kreftforeningen mener at man generelt må være veldig kritisk til alternative behandlingstilbud. I løpet av de årene jeg har fulgt kreftsaken tett, så har jeg dessverre aldri opplevd at en av mine medpasienter har blitt frisk av alternativ behandling, sier Eidem.

Kan være farlig

Avdelingsoverlege Olav Mella advarer pasienter mot å ukritisk benytte alternativ behandling. I verste fall kan alternativ medisin være farlig for pasienten, fordi den kan medføre at vanlig medisin, som for eksempel cellegift, ikke fungerer.

– Tilbudene kan påføre pasientene bivirkninger, og de kan også påføre dem ganske store kostnader. I tillegg bruker man kanskje en begrenset tid på feil måte, sier Mella til NRK.