Hopp til innhold

Advarer mot å røyke e-sigaretter

E-sigaretter uten nikotin kan være kreftfremkallende, mener lungelege. Han advarer unge mot å røyke slike sigaretter. Cesar Fossen (21) håper det er sunnere enn vanlig røyk.

Cesar Fossen

DRAGON'S BREATH: Cesar Fossen viser fram kunstene han kan gjøre med dampen fra e-sigaretten. Denne kalles 'dragon's breath'.

Foto: Mette Anthun

– Jeg bruker veldig mye tid på det og er ute etter de største, gøyeste skyene og prøver å få til de fleste triksene, sier Cesar Fossen (21).

Han har drevet med det som kalles vaping i tre år. Vaping er røyking av e-sigaretter der man gjør forskjellige triks med dampen. Fossen mikser sin egen væske som han har i e-sigaretten, og er ikke bekymret for eventuelle helseskader ved dampingen.

– Det kan hende det er farlig, men det er i alle fall bedre enn å røyke vanlige sigaretter, sier han.

Kan være kreftfremkallende

Stadig flere røyker e-sigaretter. Dampshop, den største leverandøren i Norge, som selger utstyr og væske til e-sigaretter på nettet har opplevd en tredobling i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Sørensen tobakk i Bergen opplever den samme økningen.

Det bekymrer Per Bakke, professor i lungemedisin ved Universitetet i Bergen da det så langt er få forskningsresultater å vise til.

– Jeg vil advare unge mot å begynne med dette. Vi vet foreløpig ikke så mye om risikoen ved bruk av e-sigaretter. De studiene vi har er kun korttidstudier på noen måneder til et par år. Men langtidseffekten på lungene har vi nesten ingen data på, forteller han.

E-røyk

TREDOBLING: Stadig flere røyker e-sigaretter. Det er en tredobling i salg av e-røyk i år, sammenlignet med samme periode i fjor.

Foto: Kim Jansson / NRK

– Ikke bra for lungene våre

Bakke sier det finnes hundrevis av forskjellige e-sigaretter og tusenvis av forskjellige stoffer i dem. Og at de ikke er bra for lungene våre. Han er bekymret over at så mange unge nå kjøper e-sigaretter på nettet uten at de vet konsekvensene av bruken.

E-sigaretten var opprinnelig ment til røykere for å slutte og røyke, men det finnes andre alternativer som fungerer bedre, ifølge professoren.

Foreløpig er kun elektroniske sigaretter uten nikotin lov å selge i norske butikker.

E-sigarett

HELSEFARLIG: Bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko, verken for e-røykeren eller personer i nærheten, ifølge Folkehelseinstituttet.

Foto: Mike Segar

Helseskadelig personer i nærheten

Også Folkehelseinstituttet har foretatt en risikovurdering av bruk av e-sigaretter. Konklusjonen til Folkehelseinstituttet er at «bruk av e-sigaretter ikke er uten helserisiko, verken for e-røykeren eller personer i nærheten. Helserisikoen er imidlertid mindre enn ved røyking, særlig gjelder dette kreftrisiko».

– Dampen fra e-sigaretter inneholder så mye nikotin at personer i nærheten kan få i seg samme mengde som ved passiv tobakksrøyking, skriver Folkehelseinstituttet på egne sider.

De påpeker samtidig at e-sigaretter er mindre skadelig enn tobakksrøyking, og at man ved å bytte ut tobakksrøyk med e-sigaretter kan redusere risikoen for kreft.

Cesar Fossen kommer til å fortsette med vaping.

– Forhåpentligvis så er det sunnere enn å røyke, sier han.

I dag omfattes ikke e-sigaretter av røykeloven, så det er opp til hver enkelt eier eller styrer av et lokale å tillate eller forby bruken av dem.