Hopp til innhold

Slik hopper du fra timeteren i Bergens nye svømmestadion

Oslo, Trondheim og Kristiansand har hatt det lenge. 24. oktober får endelig Bergen en timeter. Det er bare å begynne å psyke seg opp.

NRK Hordaland tester byens høyeste stupebrett.

MANNDOMSPRØVE: Mens NRKs reporter får svettetokter og skjelvinger i knærne på kanten av timeteren, viser eks-landslagsstuper Thea Morken Augustson en håndstående volt. Elegant. Bjørn Inge Borge Aase sniker også i køen med et ordentlig svalestup.

– Det er nok den som kommer til å bli mest utfordrende for folk, sier Håkon A.E. Johansen, mens han bøyer hodet og kikker opp på den høyeste stupeavsatsen 10 meter over vannflaten.

Den daglige lederen har ikke prøvd den, men lover at det skal skje.

– Jeg har ikke vært i vannet engang. Tenkte det var litt symbolikk i at jeg svømmer og stuper aller sist av de ansatte, sier han fra bassengkanten.

Lover å bli ferdig til åpningsdagen

Haakon A. E. Johansen

– INGEN PANIKK: I overkant av 70 dager til Erna Solberg kommer og åpner anlegget, har Håkon A.E. Johansen roen for at alt skal bli klart.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Under armen har Johansen en dokumentmappe. I pannen pipler svetten, uten at det betyr panikk. Den daglige lederen føler to måneder og noen dager skal være nok til å få ferdigstilt anlegget.

– Nei, vi har ikke panikk. Vi jobber effektivt. Over 90 prosent er ferdig. Det er bare småting igjen, men vi begynner å nærme oss. Du ser noen håndverkere her og der, men vi skal klare å rekke åpningsdagen, lover han.

Det er 71 dager til AdO arena, Bergens nye svømmeanlegg, åpner midt i sentrum. Men det er lenge siden det ble fylt vann i bassengene, og allerede snart to måneder siden Robin Dale Oen innviet arenaen med å ta de første svømmetakene i vannet.

ADO Arena

GOD UTSIKT: Timeteren som er bygget i AdO arena er Norges fjerde.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Akkurat nå er vi i en fase der vi samler trådene. Alle de rundt 70 ansatte får opplæring, terper førstehjelp og blir kjent med anlegget. Og så skjer det ting som skjer hele tiden som må rettes opp i.

– Det gikk veldig fint

Stupebassenget er fullstendig ferdig. Fem meter dypt, 25 meter langt og 18,5 meter bredt. Stupetårnene stikker ut som fuglebrett på veggen én meter, tre meter, fem meter, syv og en halv meter og ti meter over vannflaten.

– De fleste av de nye ansatte har hoppet fra 10-meteren. De var livredde, men det gikk veldig fint, smiler Johansen, som henviser til en av sine ansatte, tidligere landslagsstuper Thea Morken Augustson når det kommer til konkrete råd.

Hun har vært aktiv stuper i syv år, og på landslaget i fire av dem. Hennes jobb når arenaen åpner blir nettopp å gi litt tips til stupere, og til de som har lyst til å hoppe.

– Viktigst å stramme kroppen

ADO Arena

GIGANTISK ANLEGG: AdO arena har fem svømmebasseng som rommer 700 millioner liter vann.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Det viktigste er å stramme hele kroppen, samle beina og ha armene inntil kroppen. I tillegg er det lurt å strekke vristen på fotbladet nedover. Flat fot kan gjøre vondt, forklarer Thea.

– Er det andre feil som kan gjøre vondt?

– Det gjør litt vondt hvis du lander flatt. Litt skeiv landing, går bra, sier hun, mens hun følger NRK Hordalands utsendte helt opp på det høyeste.

Se Thea Morken Augustsson ta en «håndstående volt» i videovinduet øverst.

– Så lenge du hopper med en gang, og ikke nøler, så går det fint. Hvis du nøler så kan du enten få for stor fart bakover eller fremover. Du må hoppe når du har bestemt deg.

Slik blir det å ta vannsklien i AdO arena:

Den største vannsklien i ADO-Arena er 68 meter lang. Den minste 26 meter.