Aarebrot gir deg 227 minutter med amerikanske presidenter

Professor Frank Aarebrot mener at årets valgkamp er den styggeste i moderne tid. Nå skal han forelese på NRK2 om 227 år med presidentvalg, der det finnes langt verre valgkamper.

Professor Frank Aarebrot mener at årets valgkamp er den styggeste i moderne tid. Nå skal han forelese på NRK2 om 227 år med presidentvalg, der det finnes langt verre valgkamper, direkte fra Kvarteret i Bergen.

SE SENDINGEN: Frank Aarebrot – 227 år med presidentvalg på 227 minutter.

– Det har jo skjedd at man har beskyldt konen til en presidentkandidat for å være bigamist. Det er jo atskillig verre enn å påstå at hun er stygg. Det er også eksempler på påstander om at en presidentkandidat lå med slavinner, sier professor Frank Aarbrot.

Han har tidligere brukt 200 minutter på å fortelle om Norges historie og 200 minutter på andre verdenskrig.

Fredag kveld i beste sendetid inntar han igjen skjermen for å forelese for folket. Nå har han fått 227 minutter til å snakke om amerikanske presidenter og presidentvalg.

  • Foredraget som sendes direkte fra Kvarteret i Bergen kan du se på NRK2 eller øverst her i denne saken.

– Jeg skal forsøke å forklare hvorfor folk stemte som de stemte. Da spiller jo selvfølgelig presidentenes personlighet en rolle. Men det er mange andre ting som spiller en rolle også, som for eksempel hvordan samfunnsinteressene har forandret seg, sier Aarebrot.

Professor Frank Aarebrot

227 MINUTTER: – Det har vært mye sex og sånn, lenge før vår tid, sier Aarebrot om foredraget.

Foto: Thomas Hellum / NRK

– Har vært mye sex, lenge før vår tid

Professoren mener han kan peke på en slags vinneroppskrift for presidenter.

– Det som er så spennende med dette veldige landet, er at det har utvidet seg geografisk. Det endret økonomisk virksomhet, folk bosatte seg på ulikt vis og fikk ulike interesser. Og de presidentkandidatene som klarte å få med seg de forandringene, de ble stort sett seirende, sier Aarebrot.

Steinar Birkeland er journalist i NRK og jobber med Aarebrots presidentvalgsendingen. Han tror en del av det Aarebrot vil fortelle, vil overraske folk.

– Jeg tror det som blir veldig spennende er å høre fra presidentvalghistorien når man tar utgangspunkt i valgkampen i høst. De fleste er enige om at vi er vitne til en ganske bisarr valgkamp. Men Frank har antydet at dette er egentlig bare som små uskyldigheter å regne, sammenlignet med det man kommer til å høre at har skjedd i USA tidligere, sier Birkeland.

Debatt mellom presidentkandidatene Donald Trump og Hillary Clinton

SKITTEN VALGKAMP: Kampen mellom Hillary Clinton og Donald Trump har blitt kalt både skitten og stygg. Men ifølge Aarebrot er den ingenting mot tidligere valgkamper.

Foto: Patrick Semansky / Ap

Aarebrot utdyper:

– Det har vært mye sex og sånn, lenge før vår tid. Dette er nok den styggeste valgkampen i manns minne, men jobben med dette foredraget er jo å fortelle alt som har skjedd før det.

Presidentvalghistorien ser du direkte på NRK2 og NRK.no fredag 28. oktober klokken 19.55.