«Straffekaffe» skal få kriminelle ut i jobb

Straffedømte i Bergen kurses i baristakunsten. Bjørgvin fengsel har brukt 80.000 kroner på kaffebrenningsmaskin i fengselets egen «Kafé Paragraf».

Bergen Kaffebrenneri holder kaffekurs for innsatte i Bjørgvin fengsel.

BARISTAKURS: – Kenneth er flink til å undervise. Dyktige håndverkere som videreformidler personlig kunnskap, tror jeg er noe som engasjerer, sier Leif Waage i Kriminalomsorgen.

At fengselsinnsatte får tilbud om opplæring i ulike fag under soningstiden, er ikke noe nytt. Men i Bjørgvin fengsel har ledelsen satset hardt på det som, tross baristafagets økende popularitet de siste årene, må kalles et nokså nisjepreget kurs.

Kriminalomsorgen har brukt 80.000 kroner på en kaffebrenningsmaskin, og hyret inn baristaen Kenneth Rasmussen til å lære innsatte opp i faget.

– Vi har alt vi trenger av håndbryggingsutstyr, kvernede, brenner og espressomaskiner, sier Rasmussen.

Og ingen kan påstå at kurset ikke er populært: I løpet av halvannet år har nesten hundre fengselsinnsatte fått kursbevis i baristafaget.

– Dette er godt for å få tiden til å gå. Og det er veldig gøy å lage sitt eget produkt – noe du kan si du har laget selv, sier «Kevin», som deltar på kurset.

Leif Waage

ROSER KURSHOLDEREN: Leif Waage i Kriminalomsorgen.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Dyktige håndverkere engasjerer

De innsatte har laget sin egen kafé, med det passende navnet «Paragraf», og dekorert den med Norges lover.

Kursleder Rasmussen kommer fra Bergen Kaffebrenneri, som den siste tiden har kunnet fylle opp hyllene med helt andre ting enn brasiliansk og colombiansk espresso.

– Kaffen vi lager nå, selges som «Straffekaffe». Når det var grunnlovsjubileum, så laget vi «Grunnlovskaffe», sier Leif Waage, assisterende direktør i Kriminalomsorgen region vest, som også selger kaffen i Bjørgvin fengsel.

Straffekaffe

STORPRODUKSJON: De innsatte har så langt laget 180 kilo kaffe.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Waage roser kursholderen, som han tror har mye av æren for at så mange har fullført kurset.

– Dette er gøy og annerledes å holde på med for de innsatte, og de lærer mye. Kenneth er flink til å undervise. Dyktige håndverkere som videreformidler personlig kunnskap, tror jeg er noe som engasjerer våre folk, sier Waage.

LES OGSÅ: Fengsler er storprodusenter av kjøkken

Målet er å få innsatte ut i jobb

Både han og Rasmussen har som mål at kurset skal kunne bidra til at deltakerne med større sannsynlighet går ut i jobb etter endt soning.

Straffekaffe Bjørgvin fengsel

«STRAFFEKAFFE»: Kaffen med det passende navnet kan kjøpes ved å kontakte Bjørgvin fengsel eller Bergen Kaffebrenneri.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Dette kan være en mulighet til å starte på nytt i livet, og kanskje få seg en jobb. De ser at det går an å begynne på nytt, sier Rasmussen.

– Hvis folk er interesserte, og vil jobbe litt, så tror jeg det fint kan gå fint an, sier «Kevin».

Han har sammen med de andre innsatte så langt vært med på å brenne 180 kilo kaffe. Det burde altså være gode muligheter for å få ønsket oppfylt, hvis du kunne tenke deg en kopp «Straffekaffe».