Hopp til innhold

– På tide med bergensk statsminister

Erna Solberg synes det var på tide at Norge fikk en statsminister fra Bergen. Hun synes det lenge har vært for få bergenske toppolitikere.

Erna Solberg

ERNA-KAKE: Høyre feiret seg selv og påtroppende statsminister Erna Solberg med kake på Høyre Hus i Oslo tirsdag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

«Jeg har en mistanke om at det er mer stas å styre Bergen, enn å være rikspolitiker»

Erna Solberg

– Det var absolutt på tide med en bergensk statsminister, sier Erna Solberg dagen derpå.

Valgseieren er et faktum, og for første gang på nesten 80 år skal Norge styres av en bergenser.

Vår nye regjeringssjef har savnet flere bergensere i rikspolitikken. Hun tror mange bergenspolitikere blir mer fristet av politikken i egen by.

– Jeg synes det har vært for få rikspolitiske bergensere i mange av partiene. Vi har mange talenter, men jeg har en mistanke om at det er mer stas å styre Bergen, enn å være rikspolitiker, sier hun.

– Jeg håper de i fremtiden ser at det kan være like spennende å sitte nasjonalt, som lokalt, sier hun.

– Statsminister for hele landet

Bergensere NRK snakker med på gaten i dag, er begesitret for at det endelig er en bergenser som skal styre landet, en som kjenner Vestlandet og problemene her.

Solberg påpeker at hun skal være statsminister for hele landet.

– Samtidig kjenner jeg jo dynamikken som finnes på Vestlandet og i Bergen, og behovet for å få raske avklaringer. Vi har et beslutningssystem som tar for lang tid, og det må vi gjøre noe med, sier hun.

Frank Aarebrot

LAKMUS-TEST: Valgforsker og UiB-professor Frank Aarebrot mener at det å flytte ut statlige institusjoner blir Solbergs store lakmustest.

Foto: Eirik Helland Urke

Det er mange på Vestlandet som har særlig store forventninger til veibyggingen etter et regjeringsskifte, og til det sier Solberg følgende:

– Vi skal få fart på veibyggingen.

Den store lakmustesten

Valgforsker og UiB-professor Frank Aarebrot mener at den beste måten å måle effekt på en regjeringssjef utenfor Oslo, er å se på hvor de har lagt statlige arbeidsplasser.

– Dette er det eneste punktet for geografisk bakgrunn som har betydning, og historisk sett er det ikke så mye å skryte av, sier Aarebrot til NRK.

Han mener at det å flytte ut statlige institusjoner blir Solbergs store lakmustest.

– Det er ingen grunn til at ikke flere statlige institusjoner kan ligge i de største byene. Den kommende borgerlige regjeringen har nå en unik mulighet til å ta hele landet i bruk, sier politikk-professoren.

Samtaler med de borgerlige

Solberg våknet opp til et stort pressekorps som stod utenfor døren hennes på Smestad og ventet på å få en prat med henne. Store deler av dagen har gått med til pressen, og i ettermiddag var hun på kakefest i Høyres hus i Oslo.

Men hun har også rukket å ha samtaler med de andre borgerlige partilederne.

– Har dere en plan?

– Ja, det har vi, og det viktigste er å skape et godt grunnlag som alle fire partiene som føler de kan sitte i regjering på - alternativt at de helhjertet stiller opp om en borgerlig regjering, sier hun.