Hopp til innhold

«Mottaket» episode 8: Endelig et eget hjem

Lazkeen og sønnen Mohamed ble sendt fra Landås til et mottak i Hitra. Nå har de fått oppholdstillatelse - men får de flytte tilbake til Bergen?

Lazkeen og sønnen Mohamed ble sendt fra Bergen til et mottak i Hitra. Nå har de fått oppholdstillatelse - men får de flytte tilbake til Bergen?

Mottaket logo bilde

De to flyktet fra Syria i 2015. Etter å ha bodd på fire forskjellige mottak har Lazkeen Ibrahim Alkhalil og sønnen Mohamed nå endelig fått oppholdstillatelse i Norge.

Men hvor skal de bo?

Selv håper de på å komme tilbake til Bergen, byen der de festet sine første røtter og ble kjent med Norge. Tiden i en liten distriktskommune har vært tung, spesielt for tiåringen Mohamed.

– Livet på Hitra er rart, og annerledes enn i resten av Norge. Øyen er fin og menneskene hyggelige, men mottaket har noe ubehagelig over seg, uten at jeg helt kan si hva det er, sier Lazkeen.

Kan bli sendt til hele landet

Norge prøver å spre flyktninger utover hele landet, men mange av dem som kommer til Norge er bekymret for å bli bosatt på små steder langt nord.

Det er Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som tar den endelige avgjørelsen. Også hvor Lazkeen og sønnen havner. I teorien kan de bli plassert hvor som helst i landet.

Men den vesle familien har fått god støtte av hjelpere i Bergen, som jobber for å få dem bosatt på egen hånd - utenfor myndighetenes system.

NRK fulgte far og sønn i jakten på en egen bolig. Se episoden øverst i artikkelen.

Ohene Abogaye

BESTEMMER BOSETTING: - Vi tar ikke hensyn til folks ønsker, men hvor de kan integreres raskest mulig, sier Ohene Aboagye, regiondirektør i IMDi, Vest.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

NRK-serie følger livet på mottaket

I serien «Mottaket» har NRK fulgt noen av dem som bodde på avlastnings- og transittmottaket på Landås, ansatte og naboer. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.

Det er nå ett år siden siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.

Nå, ett år etter åpning, er mottaket i ferd med å bli historie. Leiekontrakten på ett år er gått ut, og mottaket skal avvikles før bygningen skal leies ut til nye leietakere i 2017.