Hopp til innhold

«Mottaket» episode 6: Intervjuet som kan endre alt

Asylsøkere venter i månedsvis uten å få snakke med utlendingsmyndighetene. Så skal hele fremtiden deres avgjøres i én enkelt samtale.

Episode 6 av nettserien, "Mottaket". Serien følger livet på asylmottaket på Landås i Bergen.

Mottaket logo bilde

Ventetiden for å få intervju med utlendingsmyndighetene er den verste for mange asylsøkere, men de syriske beboerne på mottaket skal endelig få intervjuet de lenge har ventet på.

– Dette er kanskje den eneste samtalen de har med myndighetene. Det kan i ytterste konsekvens danne grunnlaget for oppholdstillatelse, sier Bård Granøien i Politiets utlendingsenhet.

Lazkeen Ibrahim Alkhalil kom med sønnen til Norge med den store flyktningbølgen i 2015. Etter fire måneder på Landås asylmottak fikk han endelig intervjuet han lenge hadde ventet på.

Intervjuet
Foto: OLE-ANDRÉ LAGMANDOKK / NRK

– Jeg var veldig nervøs før intervjuet, men klarte å roe meg selv ned med tanken om at jeg skulle være helt ærlig, sier Alkhalil.

Han beskriver intervjuet med utlendingsmyndighetene som skjebnesvangert.

– Intervjuet er kjempeviktig for meg. Etter intervjuet er neste steg oppholdstillatelse, og når jeg får den vil jeg ha mulighet til å bringe familien min hit, sier Alkhalil.

Familiefaren har etterlatt seg kone og to barn i Syria. Det viktigste for han er at intervjuet med utlendingsmyndighetene går bra, slik at han kan søke om familiegjenforening.

Det livsavgjørende øyeblikket er tema i episode seks av NRK-serien «Mottaket». Se den øverst!

Ny serie viser livet på mottaket

Det er snart ni måneder siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

I sommer får du i NRK-serien «Mottaket» et unikt innblikk i livet på avlastnings- og transittmottaket på Landås.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.