Hopp til innhold

«Mottaket» episode 5: Å ha asylmottak som nabo

Naboene var forberedt på både det verste og det beste når de skulle få et nytt asylmottak i nabolaget. Hva synes de etter et halvt år?

Episode 5 av nettserien, "Mottaket"

Mottaket logo bilde

Bergen kommune måtte arrangere et ekstra folkemøte før Landås transitt- og avlastningsmottak ble opprettet. Grunnen var den enorme interessen i nabolaget.

– Det var folk som var redde og folk som hadde en del spørsmål, men det var også en del som var svært engasjert og ville bidra, sier Anders Waage Nilsen.

Nilsen bor selv på Landås og har vært en slags brobygger mellom de som er skeptiske og de som er positive til et asylmottak i nabolaget.

Lager mosaikk trapp

MOSAIKKTRAPP: Nabolaget har invitert med beboerne på Landås mottak til å lage en mosaikktrapp.

Foto: OLE-ANDRÉ LAGMANDOKK / NRK

– Det var flere som var skeptiske til hvordan det ville fungere med et asylmottak i nabolaget. Spesielt med tanke på størrelse og sikkerhet, sier Nilsen.

Mange av naboene til asylmottaket på Landås har lenge hatt et stort ønske om å bidra, men møtte ved flere anledninger stengte dører på grunn av Norsk Folkehjelps strenge sikkerhetsregler.

I episode fem av serien «Mottaket» ser man hvordan noen av naboene har opplevd å få et asylmottak midt i nabolaget. Se den i videovinduet øverst.

Ny serie viser livet på mottaket

Det er snart ni måneder siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

I sommer får du i NRK-serien «Mottaket» et unikt innblikk i livet på avlastnings- og transittmottaket på Landås.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.