Hopp til innhold

«Mottaket» episode 2: Elsker jobben på asylmottak

Det vanskeligste skiftleder Vigdis Gunnarsdottir vet, er å ta farvel med beboerne på asylmottaket.

Episode 2 av nettserien, "Mottaket". Serien følger livet på asylmottaket på Landås i Bergen.

Mottaket logo bilde

Info- og miljøarbeider Vigdis Gunnarsdottir jobber på Landås avlastnings- og transittmottak. Dagene hennes er aldri like, og det vanskeligste hun vet er når folk skal dra fra mottaket.

– Det er vanskelig å se beboerne reise videre ut av landet eller til nye mottak. Da tenker jeg: «Å nei, jeg kommer ikke til å se dem igjen», sier hun.

Vigdis har jobbet på mottaket siden det åpnet i januar 2016, og forteller at hun alltid gleder seg til å gå på jobb.

Skiftleder Vigdis

SOLIDARITET: Skiftleder Vigdis viser solidaritet med beboerne. På bildet demonstrerer beboerne mot angrepene i Aleppo i Syria.

Foto: OLE-ANDRÉ LAGMANDOKK / NRK

– Jeg elsker jobben min. Det å få lov til å bli kjent med disse fantastiske menneskene, og hjelpe dem, er helt utrolig, sier hun.

Men jobben på et stort mottak kan også være krevende.

– En vakt på huset kan være veldig mye forskjellig. Vi kan ha hendelser hvor folk sniker seg inn på mottaket, og det blir fort kaos når brannalarmen går, forteller hun.

Bli med på en normal arbeidsdag med skiftlederen i andre episode av NRKs nettserie «Mottaket» i videovinduet øverst.

Ny serie viser livet på mottaket

Det er snart ni måneder siden Bergen kommune og Norsk Folkehjelp annonserte at den gamle lærerhøyskolen på Landås skulle tilbys UDI som asylmottak.

Med over 650 plasser kunne det bli et av landets største mottak, plassert midt i en av Bergens mest folketette bydeler. Mottaket ble møtt av både skepsis og stor velvilje i nabolaget.

I sommer får du i NRK-serien «Mottaket» et unikt innblikk i livet på avlastnings- og transittmottaket på Landås.

Siden åpningen har NRK fulgt beboere, ansatte og naboer i og rundt Landås. Serien viser skjebner og konsekvenser etter flyktningstrømmen i 2015.