– Yalda-dom gir håp for Nathan

Tiåring vant mot Staten og Utlendingsnemnda i retten. – Dommen vil føre til at flere får opphold og gir håp om at også Nathan får bli, sier advokat Arild Humlen.

Nathan Eshete

BERGENSER SOM MÅ UT: Nathan Eshete er bergenser god som noen og har aldri vært utenfor Norges grenser. Likevel vil Utlendingsnemnda sende ham til Etiopia.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Yalda

FÅR BLI: Ti år gamle Yalda fra Tromsø vant over Staten og Utlendingsnemda i retten.

Foto: Trygve Andreassen
Asfaw Eshete

FATTER HÅP: Nathans far, Asfaq Eshete, håper Yalda-dommen vil få konsekvenser for sønnens sak.

Foto: Kaspar Knudsen / NRK
Advokat Arild Humlen

TROR PÅ KONSEKVENSER: Advokat Arild Humlen representerer både Yalda og Nathan.

Foto: NRK

Fredag ble det kjent at asyljenta Yalda Bahadori fra Tromsø og foreldrene hennes får bli i Norge og Tromsø etter at de vant saken mot Utlendingsnemnda (UNE) i Oslo tingrett.

Myndighetene ønsket å sende Yalda og hennes mor til Moldova, og faren til Afghanistan. Men det mente familien var brudd på FNs barnekonvensjon og gikk til søkmål mot Staten.

– Legger mer vekt på barnets beste

– Domstolene synliggjør med dette at de legger betydelig større vekt på barnets beste enn det utlendingsmyndighetene er i stand til å gjøre, sier Humlen, som er advokat både for Yalda og syv år gamle Nathan Eshete (7) fra Bergen.

Dommen har gitt nytt håp hos den lille familien i Ytre Arna, hvor mor og far er etiopere uten fast opphold i Norge. Sønnen deres Nathan er født og oppvokst i Bergen, snakker bergensk, er Brann-supporter og har aldri vært utenfor Norges grenser. Nå håper både advokat Humlen og familien Eshete at dommen blir stående.

LES OGSÅ: Ber familien slippe ny rettsrunde

Nathans far øyner håp

– Nathan har bodd her og levd livet sitt her. Hvis retten har vurdert at dette er barnets beste, har vi godt håp om at også vi vil vinne, sier Nathans far, Asfaw Eshete, til NRK.no.

LES MER: Nathan (7) får bli til høsten | Bergenspolitikerne ber for Nathan

Det mest sentrale teamet i Nathans sak, er vurderinger og avveiinger opp mot barnets beste, tilsvarende Yalda-saken.

– Må gå grundigere inn i sakene

– Denne dommen, sammen med det signalet regjeringen kom med i «Barn på flukt»-meldingen, gjør at Utlendingsnemnda må gå mye grundigere inn i vurderingen av hva som faktisk er barnets beste. Det tror vi vil bety at flere får oppholdstillatelse, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) til NRK.no.