Hopp til innhold

– Vi må gå gjennom hele dyrebestanden

Etter massiv kritikk, stenger Akvariet i Bergen dørene i to måneder. Utenlandske eksperter hyres inn for å bedre forholdene for dyrene.

Pingviner Akvariet i Bergen

STENGER I TO MÅNEDER: Akvariet i Bergen holder stengt i to måneder. Sterk kritikk fra Arbeidstilsynet og Mattilsynet gjør at det nå skal gjennomføres en full gjennomgang av dyrevelferden.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Akvariet i Bergen har besluttet å holde lukket fra mandag 8. desember til søndag 1. februar for å arbeide med en gjennomgang av dyrebestanden og deres levesteder, basert på de siste tiders fremsatte kritikk.

Kees Ekeli

TRENGER RO: – Vi trenger ro, og fokus på en gjennomgang av hele vår dyrebestand, sier direktør Kees Ekeli.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Det skriver Kees Ekeli, direktør ved Akvariet i Bergen, i en pressemelding fredag ettermiddag.

Akvariet fikk i november kraftig kritikk av Arbeidstilsynet, blant annet for mangler i organisatoriske forhold, HMS og opplæring.

Mange ansatte har sluttet og oppgitt arbeidsmiljøet som årsak, og det er ikke minst rettet skarp kritikk mot dyrenes velferd ved Akvariet.

Hyrer inn eksterne eksperter

Arbeidstilsynet har kommet med flere pålegg til Akvariet, som også har møtt krav fra Mattilsynet og mistet sitt faste medlemskap i den europeiske dyrepark-organisasjonen EAZA.

Vi vil innarbeide tiltak som kan gjøre det enda bedre for dyrene våre.

Kees Ekeli, direktør ved Akvariet i Bergen

Nå velger de altså å stenge. Hovedformålet med stengingen er en gjennomgang av dyrevelferden.

«Vi ønsker å imøtekomme alle krav så raskt som mulig (...). Akvariet vil i perioden foreta en bred gjennomgang av dyrevelferden, sammen med eksterne eksperter».

– Vi trenger ro, og fokus på en gjennomgang av hele vår dyrebestand og alle levesteder, i og med at det har kommet så mye kritikk mot dette i det siste, sier Akvariet-direktør Kees Ekeli til NRK.

De eksterne ekspertene vil bli hentet både fra Norge og utlandet, forteller han.

– Vi vil hente inn folk som har kompetanse på utstilling av dyr, blant annet fra den europeiske dyreparkorganisasjonen, eksperter i Norge, samt Mattilsynet. Det er rettet kritikk mot flere av utstillingene, og vi vil innarbeide tiltak som kan gjøre det enda bedre for dyrene våre, sier Ekeli.

Akvariet-direktøren forteller hvorfor de stenger i to måneder. - Synd at det er gått så langt, sier tillitsvalgt.

SE VIDEO: Akvariet-sjefen vil ha arbeidsro. – Synd at det har gått så langt, sier tillitsvalgt.

– Det er viktig for oss å rydde opp

Blant de første planene på tiltakslisten er oppgradering av seldammen, som ble bygget i 1961.

– Den har behov for oppgradering, og det vil vi gå i gang med ganske raskt, sier Ekeli.

Ellers er det planlagt «gjennomgang av dyrenes habitater, videre arbeid med nytt karantenerom og videreutvikling av et elektronisk journalsystem for oppfølging av hvert dyr», ifølge pressemeldingen.

Akvariet har hatt et godt økonomisk år i 2014, og desember og januar er vanligvis de roligste besøksmånedene. Ekeli forklarer stengingen slik:

– Det er en avgjørelse som har vokst seg frem. På styremøtet i går kom vi frem til at det er den beste måten å gjøre det på. Vi trenger denne tiden for å gjøre arbeidet grundig, i fred og ro. Det er vanskelig for oss å ha stående at vi har kritikkverdige forhold rundt dyrene våre, og viktig for oss å rette opp i det, sier direktøren.

Tillitsvalgt: – Dette må til

Even Romarheim

TILLITSVALGT: Even Romarheim.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Tillitsvalgt Even Romarheim sier de ansatte er enige i stengingen.

– Vi har diskutert dette, og kommet frem til at stenging må til for å få dyrevelferden opp og gå igjen. Vi hadde ikke hatt nok bemanning til å følge opp påleggene fra Arbeidstilsynet dersom vi skulle holdt åpent, sier han til NRK.

De ansatte skal nå jobbe sammen med de eksterne ekspertene.

– Vi må fore og trene dyrene som vi pleier, men så er det en del andre oppgaver som går ut når vi stenger, slik at vi får anledning til å følge opp dyrevelferden, sier Romarheim.

Skal gå gjennom arbeidsmiljøet

Ingen av de ansatte blir permittert som følge av stengingen.

– Alle skal være med og bidra i den prosessen vi skal igjennom, sier Ekeli.

Perioden frem til februar vil ifølge Akvariet-ledelsen også bli brukt til styrking av organisasjonen, arbeidsmiljøtiltak og forbedring av rutiner.

– Arbeidsmiljø og trivsel blant ansatte er også et fokusområde som vi nå får tid til å jobbe grundig med, sier Ekeli.

Søndag blir siste åpningsdag for Akvariet på en stund. Arrangementer som allerede er planlagt vil gå som normalt, opplyser Akvariet.