Hopp til innhold

– Vi er forbanna, neste ras kan bli katastrofalt

Ministeren møtt av opprørte vestlendinger. E16-protestgruppe på Facebook nærmer seg 40.000 medlemmer på ett døgn.

Minister på Vaksdal

STORE PROTESTER: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (i midten bak) ble møtt av hundrevis av opprørte innbyggere da han ankom rasstedet ved E16 i Vaksdal.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

I dag kom samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) for å se på skadene etter rasene på E16. Ved ved Boge i Vaksdal har det gått to ras på få dager.

Samferdselsminister lover å se nærmere på planene for ny E16 og jernbane mellom Bergen og Voss. Dette er ikke nok for innbyggerne i området og øvrige vestlendinger som trafikkerer strekningen.

LES OGSÅ: Skal se nærmere på planene for ny E16

Roy Strand Skaga

OPPRØRT: Roy Strand Skaga, her med sønnen Viktor (15 måneder) har opprettet protestgruppe på Facebook.

Foto: Privat

Facebook-raseri

– Hadde raset gått midt i pinsetrafikken, og køen hadde stått stille ved Trengereid: Hvor mange hadde gått i sjøen da? Vi snakker kanskje om 20 biler med tre personer i hver, sier familiefaren Roy Strand Skaga fra Straume på Sotra.

Han kjører årlig rundt 30 turer til hytten på Filefjell og føler seg utrygg. Så utrygg at han lørdag klokken 14.30 startet en protestgruppe på Facebook, noe BA tidlig var ute og omtalte. Vel ett døgn senere har gruppen 38.300 medlemmer, og øker hvert minutt.

Gruppen heter «Ny E16 Bergen-Voss umiddelbart».

– Diskusjonen rundt E16 gjør meg forbanna. Det er klart vi har mange behov for samferdsel i vårt langstrakte land, men jeg har null forståelse for hvordan man kan prioritere å få bukt med køproblemer på bekostning av en livsfarlig, rasutsatt strekning, sier Strand Skaga til NRK.

Håper ministeren kan hjelpe

Jill Bru Johansen

MØTTE MINISTEREN: Beboer Jill Bru Johansen (til v.) var en av mange som møtte opp for å vise sitt engasjement for E16 og rassikker vei.

Foto: NRK

Jill Bru Johansen er beboer på Boge.

– Det er viktig for oss at ministeren kommer hit, selv om han ikke kan love oss noe. Han har vært her tidligere og er oppmerksom på problemene vi står overfor. Vi har en daglig påkjenning og trenger noen som kan sikre oss i hverdagen. Det er et mareritt å lete etter biler i gjørmen mens det raser rundt oss. Vi har angst for at det skal skje igjen, sier hun til NRK.

– Her skal vi bo og være trygge. Vi pendler til Bergen på jobb og har barna våre i barnehage her. Men mange andre er også avhengige av denne veien. Vi kjempet lenge for tunnelen her. Jeg håper vi snart får se resultater også på lang sikt, sier hun.

LES OGSÅ: Meiner kampen for ferjefri E39 har øydelagt for E16

Hans Erik Ringkøb

PÅ BEFARING: Hans Erik Ringkøb, ordfører på Voss.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Ingen lovnader

Samferdselsministeren kom mandag sammen med statssekretær Bård Hoksrud over med fly fra Oslo i morges. Like etter klokken 12 var følget med de to FrP-politikerne, samt representanter for kommuner og folk fra Statens vegvesen og Jernbaneverket fremme på rasstedet.

– For oss er det viktig at man på kort sikt arbeider for å få åpnet sambandet for trafikk igjen. Samtidig må man se på hva man i nær fremtid kan gjøre for å redusere risikoen for dem som ferdes på vei og bane, sier Ketil Solvik-Olsen.