– Trude Drevland kjøpte taler ulovlig

Ordføreren i Bergen har brukt nesten to millioner på å kjøpe taler de siste årene. – Ulovlig, mener innkjøpsavdelingen.

Trude Drevland

GLAD I TALER: Trude Drevland tar nå selvkritikk for ikke å ha informert bedre om pengebruken på taler. Her taler hun under åpningen av Festspillene i Bergen i fjor.

Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / NTB scanpix

Fra 2012 til 2014 har bergensordfører Trude Drevland (H) kjøpt taler fra sin faste taleskriver for 1,8 millioner kroner.

Tidligere i vår ble det kjent at hun bare i fjor brukte 800.000 kroner på å kjøpe tjenester fra taleskriver Erling Dahl. Summene har blitt større og større, uten at ordførerens taler har blitt satt ut på anbud.

I dag forteller Drevland selv at innkjøpsavdelingen i kommunen vurderer avtalen som ulovlig.

– De konkluderer med at denne måte å kjøpe taler på er ulovlig, ut fra deres syn. Vi skal derfor gå en runde med administrasjonen, sa Drevland til forretningsutvalget i dag, ifølge Bergens Tidende.

Var aldri ute på anbud

– Jeg syns ikke det er noe hyggelig, at noe jeg har gjort vurderes som ulovlig. Jeg har vært i god tro fordi administrasjonen har ment dette var greit, og har ikke hatt grunn til å tro noe annet, sier Drevland til NRK.

Julie Andersland i Venstre sier til NRK at de ikke har fått sett dokumentene fra innkjøpsavdelingen, men at ordføreren orienterte muntlig.

Drevland har lagt frem avtalen sin med Erling Dahl. Den viser at han leverer utkast til taler, og tar betalt 1500–3000 kroner for korte taler på 3–5 minutter. Prisen er det doble for taler på 7–8 minutter, og Dahl kan også jobbe på timepris på 1200–2000 kroner per time.

I og med at rammene ikke har vært formalisert, burde de fått en årlig redegjørelse.

Trude Drevland tar selvkritikk

Drevland har valgt å kjøpe taler i stedet for å ha en egen rådgiver, men har ikke hatt dem ute på anbud.

Hun og administrasjonen rundt henne har ment at det ikke har vært nødvendig. De mener talene kommer inn under unntak fra reglene om offentlig anskaffelser, fordi det er et «subjektive innkjøp», der oppdragsgiver kun mener en leverandør kan levere varene.

Drevland tar selvkritikk

Ordføreren har tolket det slik at hun kan kjøpe taler for omtrent det samme en rådgiver ville koste; rundt 840.000 kroner i året.

Men ordføreren tar likevel selvkritikk for ikke å ha informert om utviklingen i summene.

– Jeg har beklaget at jeg ikke har tatt dette opp og orientert hvert år ved overlevering av regnskapet. Nå skal vi finne ut om innkjøpsavdelingen har rett i sin vurdering, sier Drevland.