– Tror ingen vil godta dette uten videre

Forslaget om å kutte eiendomsskatt for produksjonsanlegg høster storm i de berørte kommunene. – Kuttet er ment å sikre arbeidsplasser, parerer Høyres Sigurd Hille.

Stortingsrepresentant Sigurd Hille (H) regner med krasse tilbakemeldinger fra kommunene som vil bli berørt av et kutt i eiendomsskatten for produksjonsanlegg.

PRINSIPPSAK: Stortingsrepresentant Sigurd Hille (H) fra Hordaland sier forslaget om kutt i eiendomsskatten er en viktig prinsippsak for regjeringspartiet.

Reaksjonene har vært mange og særs kraftige etter at det ble kjent at regjeringen vil fjerne eiendomsskatt for produksjonsanlegg . I enkeltkommuner som Øygarden, Lindås, Tysvær og Karmøy kan kuttet bety et inntektsbortfall på langt over 100 millioner kroner i året.

Gassanlegget på Kollsnes

KAN SLIPPE SKATT: Her på Kollsnes kommer gassen fra Troll-feltet inn til land. Anlegget tjener mer penger på én dag enn hva Statoil betaler i eiendomsskatt til Øygarden kommune.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Varsler kutt av 80 årsverk

– Skjer det, må vi kutte rundt 40 millioner kroner i driftsbudsjettet vårt. Det tilsvarer rundt 80 årsverk. Så det vil bli utrolig krevende om vi må gjøre det, sier Øygarden-ordfører Åse Gunn Husebø (Ap).

Totalt er det beregnet at forslaget vil koste alle kommunene over 1,3 milliarder kroner dersom det blir vedtatt.

Se hvordan Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes reagerer på forslaget om å kutte eiendomsskatt for Mongstad-anlegget:

Fjerning av eiendomsskatt for produksjonsanlegg kan koste Lindås kommune over 100 millioner i året.

NRK har ikke fått noen kommentarer fra Finansdepartementet i saken, men stortingsrepresentant og bergenser Sigurd Hille fra regjeringspartiet Høyre forsvarer forslaget om å kutte eiendomsskatten for industrianlegg.

– Viktig prinsippsak

Gassanlegget på mongstad 2009

KORT FRIST: Lindås og de øvrige kommunene har fått høringsfrist til september med å uttale seg om konsekvensene dersom Mongstad-anlegget (bildet) og andre fritas for eiendomsskatt.

Foto: Pierre-Henry DESHAYES / Afp

– I Høyre er vi generelt for å redusere eiendomsbeskatningen, også for næringslivet. Det er for å sikre arbeidsplasser og ikke minst få til en omstilling som er nødvendig. Det prinsippielle i dette er noe vi har kjempet for i mange år, sier Hille til NRK.

Han understreker at det ikke er meningen å rasere inntektsgrunnlaget for de berørte kommunene.

– Foreløpig er dette et notat som er sendt ut på høring. Dette er ikke snakk om å innføre dette før 1. januar 2017, og før det skal det komme en sak fra regjeringen til Stortinget, så det er en lang vei å gå før noe eventuelt blir vedtatt.

Ber kommunene gi grundig respons

– Hva tenker du når du hører at enkelte kommuner kan tape over 100 millioner årlig?

– Det sier seg selv at det vil bli vanskelig å håndtere. Det nettopp derfor forslaget er ute på høring. Jeg vil tro at ingen av politikerne i disse kommunene vil godta dette uten videre, og derfor må de gjøre regjeringen oppmerksom på slike utilsiktede virkninger i høringsnotatene, sier Hille.

– Er dette en god valgkampsak for regjeringspartiene?

– Nei, det er ikke det, men dette er et forslag helt uavhengig av valget. Meningen er å skape mer forutsigbarhet for næringslivet, slik at de slipper forskjellig takstgrunnlag i kommunene.

Se mer om regjeringens forslag i denne videoen:

Vel 300 kommuner over hele landet kan tape mer enn 1,3 milliarder kroner dersom regjeringens forslag om fritak for eiendomsskatt for produksjonsanlegg blir vedtatt.