– Spådommene om nye russcener har ikke slått til

Politiet har foretatt 361 bortvisninger fra Bergen sentrum siden Nygårdsparken stengte. Sosialbyråden og Helse Bergen mener dystre spådommer er gjort til skamme.

Pressekonferanse Nygårdsparken

FORNØYDE: Politistasjonssjef Olav Valland (f.v.), Ola Jøsendal fra Helse Bergen, kommunaldirektør Magne Ervik og sosialbyråd Eiler Macody Lund.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Bergen kommune, Helse Bergen og politiet inviterte i dag til pressekonferanse på rådhuset for å gjøre opp status for rusmiljøet etter stengingen av Nygårdsparken.

To måneder og to dager er gått siden parken stengte. Politistasjonssjef Olav Valland forteller at de så langt har registrert 76 narkotikasaker.

Av de 76 sakene er 62 løst med forelegg, de fleste av dem på 10.000 kroner, ifølge Valland.

Utvider åpningstidene på MO-sentrene

Før parken stengte, fryktet mange at det skulle oppstå nye åpne russcener i Bergen sentrum. Den spådommen har ikke slått til, konkluderer sosialbyråd Eiler Macody-Lund (Frp) vel to måneder senere.

Verken vektere eller Utekontakten rapporterer om noen oppblomstring i rusmiljøet mellom Nygårdsparken og kjøpesenteret Bystasjonen. Heller ikke andre områder i sentrum er preget, sier byråden.

Politi i Nygårdsparken

STENGTE: Nygårdsparken stengte 25. august.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Mange vil nok hevde at de møter flere narkomane i sentrum enn tidligere. Men da må jeg minne om at Bergen er en inkluderende by. Men alle må oppføre seg på en måte som ikke er truende, sier Macody Lund.

Han forteller at mottaks- og oppfølgingssentrene på Wergeland og Nesttun vil utvide åpningstidene fra klokken 14 til 18 i løpet av november. Så langt har rundt 270 personer besøkt de to sentrene, og tilstrømningen er økende. Det er den også på Strax-huset på Gyldenpris.

– Korteste ventetid noensinne

Leder for avdeling for rusmedisin i Helse Bergen, Ola Jøsendal, sier de ikke har merket økning i overdoser, henvisninger til rusbehandling eller akuttplasser, og at ventetiden på rusbehandling per i dag er den laveste noensinne, med 36,5 dager i snitt.

– Oppsummert tolker vi det slik at vi nok kjente til de aller fleste rusmiddelavhengige i Bergen før parken stengte, sier Jøsendal, som roser politiet for deres innsats etter parkstengingen.

– Jeg er veldig imponert over politiet. De har håndtert dette på en aldeles utmerket måte. Det er nok det mest imponerende som har vært gjort siden parken stengte, sier Jøsendal.

– Det er veldig hyggelig sagt, og et resultat av en helt bevisst satsing fra politiet, sier politistasjonssjef Valland.

361 bortvisninger og 32 anmeldelser

Vågsbunnen

NY RUSSCENE: Vågsbunnen i Bergen sentrum blir regnet som en åpen russcene. Problemene der har ikke blitt merkbart større etter stengingen av Nygårdsparken, ifølge sosialbyråden.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Politiets tall viser at det er foretatt 361 bortvisninger siden parken stengte, og 32 anmeldelser for alt fra utagerende oppførsel i beruset tilstand til tyveri og vold.

17 utenlandske statsborgere er pågrepet i forbindelse med narkotikahandel.

– De er delvis utviste og delvis i ferd med å bli utviste. Så er det noen som har en nasjonalitet som gjør det vanskelig grunnet manglende avtaler med mottakerlandet, sier Valland.

Politiet har altså fått inn over en halv million kroner i bøter, og har møtt kritikk for de høye bøtesatsene. Valland legger ikke skjul på at han har fått med seg kritikken.

– Noen har nærmest gått til frontalangrep på oss for bøteleggingen og bortvisningen. Noe av kritikken er basert på ikke tilstrekkelig kjennskap, sier Valland.