– Som i en katastrofefilm

Tidligere bergensmusiker, nå bosatt i Japan, Cato Strømsvik, hadde en dramatisk dag fredag.

JAPAN-QUAKE/

En bygning i Tokyo står i brann etter jordskjelvet 11. mars. Cato Strømsvik bor i Tokyo, og opplevde skjelvet på nært hold.

Foto: KIM KYUNG-HOON (Montasje: NRK) / Reuters

Strømsvik har bodd i Tokyo i syv år, og har opplevd jordskjelv før. Men ingenting har kommet i nærheten av skjelvet som rystet øystaten fredag morgen , norsk tid.

Flere bygninger i Tokyo er rammet av jordskjelvet

Flere bygninger i Tokyo er rammet av skjelvet.

Foto: Markus Øvestgard

– Jeg var hjemme og støvsuget da alt plutselig begynte å riste, forteller Strømsvik. Jeg gikk inn på rommet hvor jeg har bøkene og cdene mine, og der skalv det, og ting begynte å falle ned.

Strømsvik skjønte med én gang at dette skjelvet ikke var som de andre han hadde opplevd.

Les også: Bergensband i jordskjelvområdet | Demning nordøst i Japan har bristet | «Vi har funnet 200-300 omkomne» | Frykt for ulykke i atomkraftverk

Prøvde å ringe kona, men ingen telefoner virket

– Jeg forstod det egentlig med en gang ting begynte å falle ned fra hyllene, sier han til NRK. Det var bare jeg som var i huset, så jeg prøvde å ringe til min kone, og folk jeg kjenner, men verken hustelefon eller mobiltelefon virket. Så jeg gikk ut på gata, og bort til togstasjonen som ligger tre minutt fra der jeg bor.

Alle stod med mobiltelefonene sine og prøvde å ringe sine kjære, men ingen kom gjennom.

Cato Strømsvik

Strømsvik forteller om en merkelig stemning på togstasjonen.

– Togene stod stille, det var mange folk utenfor, og det var masse snakk på høyttaleranlegget. Det var en veldig merkelig stemning, og alle stod med mobiltelefonene sine og prøvde å ringe sine kjære, men ingen kom gjennom.

– Plutselig ser jeg opp, og da er det mange fly som bare kjører rundt og rundt. De kan antakeligvis ikke lande på flyplassen som ligger et lite stykke herfra. Det var en veldig merkelig stemning.

Les også: Kolleger ropte at de ikke ville dø | – Bakken under oss rista noko heilt enormt | Lerøy-ansatte i jordskjelvdrama

All togtrafikk er stanset i Tokyo

All togtrafikk stanset i Tokyo etter skjelvet.

Foto: STR / Afp

– Var som å være i en katastrofefilm

Det tok rundt to timer før Strømsvik fikk kontakt med kone og barn. Han forteller om en nervøs stemning.

– Men det var ikke så mye jeg kunne gjøre. Det var som å være i en katastrofefilm.

– Folk sitter fast i sentrum

Strømsvik kan ikke si så mye om stemningen i Tokyo nå, etter skjelvet. Han holder seg for det meste inne.

– Men togene går ikke, og jeg har fått en del meldinger fra folk som sitter fast i sentrum, og ikke kommer seg hjem igjen. Det er så lange avstander her, og folk bor gjerne en time eller to unna byen. Det er veldig masse som skjer, og jeg har faktisk valgt å ikke lese så mye nyheter nå.

– Japan er forberedt, men det er et sjokk når det skjer

– Hvordan reagerer din japanske kone, og andre japanere du kjenner, på dette?

– Jordskjelv er jo noe de har opplevd her i landet, sier Strømsvik. Og Japan er det landet i verden hvor de virkelig vet hva dette handler om. Så hele samfunnet, både hus, konstruksjoner og veier, er bygget med tanke på jordskjelvsikkerhet.

– Men likevel er det jo et sjokk når det skjer, avslutter han.