– Slutt å rote, begynn å styre byen

Opposisjonen kaller byrådets budsjettsprekk dramatisk. Her er deres råd til byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H).

Schjelderup

KREVER ENDRING: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup (til v.) mener byrådet nå må slutte å rote, ikke minst med kommuneøkonomien. Her er han sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre under 1.mai-arrangementet på Torgallmenningen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Bergen kommune ligger an til å gå 127 millioner i minus i forhold til budsjettet, kunne NRK melde tidligere i dag. En fersk undersøkelse viser at folks tillit til politikerne er sviktende.

Harald Schjelderup (Ap) kommenterer de økonomiske tallene slik:

– Høyrebyrådet har satt Bergen i en veldig alvorlig økonomisk situasjon. Gjelden øker og er mer enn tredoblet på få år. Nå sprekker også driftsbudsjettet, slik at byrådet velger å kutte i tjenestene til folk som trenger det mest, sier Schjelderup.

Han er gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe og nestleder av bystyrets finanskomite.

LES OGSÅ: Vil kutta i barnevern og psykisk helse

Et krisebudsjett

– Vi må stoppe alle overskridelser på bygg i Bergen og kreve at Erna og Siv (Solberg og Jensen, red.anm.) står opp for både Bergen og andre kommuner, og gir oss rammer til å gi gode tjenester til innbyggerne. Vi må også slutte å rote i bergenspolitikken, og styre byen vår på en skikkelig måte!

Jeg er forferdet over hvor byrådet ønsker å kutte. Her går de på dem som har minst og som sårt trenger hjelp.

Oddny Miljeteig

Isolert sett synes ikke Ap-lederen i Bergen at 127 millioner i overskridelser av et budsjett på 20 milliarder kroner høres mye ut, men det er utviklingen han mener er faretruende. Økt gjeld betyr økte renter og avdrag.

– Dersom budsjettene for skole og eldreomsorg sprekker går vi mot et krisebudsjett som høyrebyrådet skal legge frem etter valget. Vi trenger en ansvarlig politikk, noe Ap ønsker å bidra til, sier Harald Schjelderup til NRK.

LES OGSÅ: Røssland går av som byråd i Bergen

Oddny Miljeteig

IKKE IMPONERT: SV-topp Oddny Miljeteig.

Foto: Ingrid Losnegaard / NRK

– Jeg er forferdet

– Det er dramatisk når et allerede trangt budsjett sprekker med 127 millioner. Byrådets budsjett for 2015 er så tynt at det ikke kunne holde, sier SV-nestleder Oddny Miljeteig.

Hun mener byrådet i mange år har ført en politikk som SV har advart mot, blant annet dyr privatisering. Hennes råd er å stoppe konkurranseutsetting, innføre en tillitsreform og ta vekk stoppeklokke- og kontrollregimet, som SV mener vil gi positiv effekt.

– Jeg er forferdet over hvor byrådet ønsker å kutte. Her går de på dem som har minst og som sårt trenger hjelp, eksempelvis kleshjelpen til sosialmottakere på 300 kroner i måneden. Og de vil redusere kostnadene i barnevernet og psykisk helsevern. Det er aldeles ikke til å tro, sier Oddny Miljeteig.