Hopp til innhold

– Salah bidrar mer til brobygging enn millioner av tiltak mot muslimhat og rasisme

MØHLENPRIS (NRK): 26-åringen fra Egypt er den store helten hos unge muslimer. Selv Manchester United-fans heier på Liverpools toppscorer.

Mohamed Salah og skolebarn på Møhlenpris

HELTEN: Liverpools Mohamed Salah, her med datteren Makka (5), er den store helten til Muhammed Guled Hassan, Siham Abshir Abukar, Moaz Nidal og Mustafa Hussein Alhaidai.

Foto: NTB Scanpix/Siri Løken (NRK)

Når Mohamed Salah entrer gresset på Estadio Metropolitano i Madrid lørdag, er det ikke bare med Liverpool-fansens øyne og håp rettet mot seg. 26-åringens utrolige suksess på Anfield har gjort ham til en helt og et stort forbilde for muslimer over hele verden.

Så stor er Salah blitt at selv en 13 år gammel Manchester United-fan fra Bergen har ham som favoritt.

– Hele familien heier på ham

– United er laget mitt, men Mohamed Salah er favorittspilleren min. Hele familien min heier på ham, sier Siham Abshir Abukar, en ekte Møhlenpris-jente med somalisk bakgrunn.

På kunstgressbanen midt i bydelen spiller hun fotball med Moaz, Mustafa og Mohammed.

Shiram går i syvende klasse, og de tre guttene i sjette klasse på Møhlenpris skole og har bakgrunn fra Somalia, Irak og Egypt.

For Moaz Nidal er det heller ingen tvil om hvem som er idolet.

– Salah! stråler 12-åringen.

– Hva det er som gjør at du liker ham så godt?

– At han er muslim og at han kommer fra samme land som meg.

Mohamed Salah

HYLLER ALLAH: Mohamed Salah har vært toppscorer for Liverpool to år på rad. Etter hver scoring går han ned på kne og takker Allah.

Foto: ANDREW YATES / Reuters/NTB Scanpix

Superstjerner uten nykker

Mo Salah is a better human being than he is a football player. And he’s one of the best football players in the world

John Oliver / Time Magazine

Det blir sagt at Liverpools største stjerne gjør mer for å normalisere islam i vesten enn noen andre.

I den engelske havnebyen blir det lagt merke til at både Salah og klubbens andre toppscorer, senegalesiske Sadio Mané, er helt fri for superstjerne-nykker og går i moskéen som alle andre byens muslimer, uten å gjøre noe stort nummer ut av det.

– En fotballstjerne med muslimsk bakgrunn i vesten bidrar mer til brobygging enn millioner av tiltak mot muslimhat og rasisme, sier Sylo Taraku, som er rådgiver i Tankesmien Agenda.

Taraku er opprinnelig fra Kosovo og kom til Norge som flyktning tidlig på 90-tallet. Han har sittet i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, elsker fotball og er svoren Manchester United-fan.

Men i Champions League-finalen mot Tottenham heier han på Liverpool og Mohamed Salah.

Mohamed Salah og Sadio Mane

MUSLIMSKE HELTER: Mohamed Salah og Sadio Mané (t.h.) delte toppscorertittelen i Premier League i år. og får mye ros for deres jordnære oppførsel. I september i fjor ble det store overskrifter av en video som viste Sadio Mané vaske toalettene i moskéen han går i.

Foto: PETER NICHOLLS / Reuters/NTB Scanpix

Mener Salah reduserer fordommer

– Hvordan bidrar Salah til brobygging?

– Først og fremst er han en positiv rollemodell for muslimene selv. I tillegg reduserer det fordommene fra andre når man ser at en muslimsk spiller som takker Allah etter scoringer også kan bli stjerne og helt i Europa. Da var det kanskje ikke så farlig som man trodde likevel, sier Taraku.

Men størst betydning har det trolig at 26-åringen fra Egypt er blitt en rollemodell også blant ikke-muslimer, ikke minst barn og unge.

I think we need to change the way we treat women in our culture. It’s not optional.

Mohamed Salah / Time Magazine

Taraku tror det har enorm betydning at millioner av mennesker har plakater og Liverpool-drakter med Salah på, mannen som går ned på kne og takker Allah foran 54.000 tilskuere og tv-kameraene hver gang han scorer et mål.

– Det er svært viktig, for plutselig er ikke islam så fremmed lenger når det også assosieres med folk som Salah. Han er et veldig viktig forbilde.

HØR MER I HER OG NÅ-PODKASTEN «SIM-SALAH BIM»:

Siham Abshir Abukar, Muhammed Guled Hassan, Mustafa Hussein Alhaidai og Moaz Nidal

TRENER MED GUTTA: Siham Abshir Abukar (13) spiller fotball i Møhlenpris-klubben Djerv og trener ofte sammen Muhammed Guled Hassan, Mustafa Hussein Alhaidai og Moaz Nidal på kunstgresset nedenfor skolen.

Foto: Siri Løken / NRK

– Flott at han er åpen og snakker arabisk

For sjetteklassingene på Møhlenpris er identitet og stolthet vel så viktige årsaker til heltedyrkelsen som fotballferdighetene.

– Jeg syns det er bra at han er åpen om det og ikke skjuler at han er muslim, pluss at han snakker arabisk. Det er viktig å være stolt av der man kommer fra og det man tror på, sier Siham.

Samtidig understreker de at religion og opprinnelse stort sett ikke har noen betydning for hvilke fotballspillere de liker.

– Fotball er en sport for alle. Jeg tror ikke folk i Norge bryr seg så mye om religion, så lenge han eller hun er en god fotballspiller, sier 13-åringen.

Dessverre er det ikke alle som tenker på samme måte når de ser barn og unge med innvandrerbakgrunn spille fotball på et aldersbestemt norsk lag.

Siham Abshir (13) har opplevd både rasisme og fordommer når hun har spilt for bydelens egen klubb, Djerv.

– Oftest går det på hudfargen min. Vi spilte kamp for en stund siden hvor noen kalte meg «Jævla neger». Da ble jeg utrolig sur. Men treneren tok tak i det, og den som kalte meg det ble utvist.

– Tror du fotball kan være med på å bryte ned slike fordommer?

– Ja, veldig. Salah er jo verdenskjent, og det er ganske mange som ikke er muslimer som heier på ham. Det viser at sånt ikke har noe å si. Jo færre som bryr seg, jo mindre blir det av slike negative ting.

Mohamed Salah og datteren Makka

BER FOR BEDRE KVINNE-KÅR: Da 26-åringen ble kåret til en av verdens hundre mest innflytelsesrike personer, benyttet han anledningen til å be om mer respekt og bedre kår for kvinner i den muslimske del av verden.

Foto: PAUL ELLIS / AFP/NTB Scanpix

T-skjorte-budskap stjal overskriftene

Spissen fra Egypt stjeler både overskriftene og kameralinsene også når han ikke spiller.

Da Liverpool mirakuløst slo Barcelona 4–0 på semifinalen på Anfield og gikk videre selv etter å ha tapt 0–3 i bortekampen, fikk bildene av krølltoppen med det sorte skjegget like stor plass i nettavisene som de av tomålsscorerne Divock Origi og Gini Wijnaldum.

– Han spankulerte på banen med t-skjorten sin, hvor det stod «Never give up». Jeg kan love deg at det finnes mange slike t-skjorter i verden akkurat nå. Noen har satt i gang pressen på det her, sier Ragnhild Lund Ansnes.

43-åringen fra Alta ble Liverpool-fan og flyttet til byen etter å ha blitt smittet av sin manns fotballfeber. Nå skriver hun offisielle bøker for klubben og driver hotell like ved Anfield sammen med sin mann og venneparet Tage og Kamilla Herstad.

Ragnhild Lund Ansnes

FLYTTET TIL LIVERPOOL Ragnhild Lund Ansnes ble så fascinert av mannens Liverpool-lidenskap at hun begynte å interessere seg for klubben selv. Nå bor hun i byen og skriver offisielle bøker om laget.

Foto: Grethe Borsum

Ble klubblegende på én sesong

Hun forteller at «Mo», som han ofte kalles i England, tok hele byen med storm da han kom til Liverpool høsten 2017. Det tok ham bare én sesong å bli legende.

– Han hadde en helt fantastisk første sesong, hvor han scoret 44 mål. Til slutt sto vi bare på tribunen og lo. Siste halvdel av hans første sesong var han helt ustoppelig, sier Ansnes, som bor like i nærheten av moskéen som Salah og Sadio Mané går i.

Men karrieren har ikke vært helt uten kontroverser. I 2013 skapte det overskrifter da den da 21 år gamle egypteren så ut til å bevisst unngå et håndtrykk før kampen med en Maccabi Tel Aviv-spiller. Salah spilte da for sveitsiske FC Basel.

I returoppgjøret valgte han å hilse motspillerne med knyttet hånd, en såkalt «fist bump».

Tar til orde for å behandle kvinner bedre

Nylig kåret Time Magazine de hundre menneskene som har mest innflytelse i verden akkurat nå. Der ble Salah inkludert i kategorien «Titans», ekstremt viktige personer, sammen med blant andre Facebook-gründer Mark Zuckerberg og golfstjernen Tiger Woods. Han prydet også forsiden på papirutgaven av det verdensberømte tidsskriftet.

– Mo Salah er et bedre menneske enn han er fotballspiller. Og han er en av de beste fotballspillerne i verden, skrev den britiske komikeren og tv-personligheten John Oliver i sin hyllest av Liverpool-spissen.

– Time gjorde da et intervju med Salah som jeg synes er så flott, sier Ragnhild Lund Ansnes.

– Det handlet om hvordan menn i Midtøsten og i muslimske miljøer bør behandle kvinner. Der sa han: «Vi må endre måten vi behandler kvinner på i vår kultur. Det er ikke valgfritt. Jeg støtter kvinner mer nå enn hva jeg noen gang har gjort før, fordi de fortjener så mye mer enn den respekten de har nå.»

Ingen trenger tvile på at mange i den muslimske delen av verden lytter når Salah snakker. I det egyptiske presidentvalget fikk fotballspilleren én million stemmer, selv om han ikke stilte til valg.

– At en mann av hans kaliber går ut og sier noe slikt, er vakkert. Det er så tøft og viktig, sier Ansnes.

Champions League-finalen mellom Liverpool og Tottenham spilles kommende lørdag kl. 21.00.

Sergio Ramos feller Mohamed Salah

HEVNLYSTEN: Her er duellen med Real Madrids Sergio Ramos som førte til at Mohamed Salah brakk kragebeinet i fjorårets Champions League-finale.

Foto: Efrem Lukatsky / AP/NTB Scanpix