– Røyken sto rett på huset vårt, så det var bare å komme seg vekk

Ekteparet Nils Olav Sørenes og Ida Steinsland måtte rømme sammen med barna Lone og Pernille da fergebrannen brøt ut like ved huset deres.

Nils Olav Hovland Sørenes

EVAKUERTE: Nils Olav Hovland Sørenes og konen Ida Sjøvangen Steinsland måtte under fergebrannen på Rubbestadneset evakuere huset sammen med barna Lone og Pernille. Her er de utenfor Bømlohallen, der hundrevis av evakuerte har samlet seg.

Foto: Privat

– Vi oppdaget det i 09-tiden. Vi bor slik at vi akkurat kan se dokken. Vindretningen var slik at røyken sto rett på huset vårt. Jeg har hatt brann i huset før, så da vi kjente lukten, var det bare å komme seg vekk, sier Nils Olav Hovland Sørenes.

Han og konen Ida, og deres to barn Lone og Pernille, er sammen med Sørenes' svigerforeldre blant de mange som er evakuert etter den dramatiske fergebrannen på Bømlo.

Totalt har 1300 personer fått SMS-varsel om å evakuere fra bygden Rubbestadnes, der dokken med den brennende fergen MF «Strand» ligger.

Når NRK snakker med Sørenes klokken 14.30, anslår han at mellom to hundre og fire hundre personer oppholder seg i Bømlohallen.

– Det er jo egentlig ganske dramatisk, men stemningen her er for så vidt grei. Selv om det er mange som lurer på om de får sove hjemme i natt, og hvor de skal sove hvis ikke, forteller Sørenes.

ferjebrann bømlo

BRANN: MF «Strand» står i brann på Bømlo.

Foto: Jan Kåre Ness

– 60 brannmenn

Selv har han familie i Langevåg, og kan sove der hvis brannmannskapene ikke får kontroll over brannen før kvelden kommer.

– Vi har et vennepar der hele slekten bor på Rubbestadneset, så de har litt mer utfordringer. Det eneste hotellet på øyen ligger jo på Rubbestadneset, så hvis de ikke kommer seg hjem, må de trolig til Stord eller Haugesund, sier Sørenes.

Innbyggerne som oppholder seg i hallen får hver halvtime informasjon av politiet og brannvesenet. Klokken 14.30 fikk de opplyst at 60 brannfolk er i sving, og at flere er på vei fra Bergen.

– De sier at de er bekymret for at spilloljen og dieselen skal ta fyr, og at de må få kjølt ned metallet, og at det kan ta tid. Vi har fått beskjed om at det ikke er sikkert vi kommer oss hjem i kveld, forteller Sørenes.

Mange evakuerte

EVAKUERTE: Flere hundre personer oppholder seg i Bømlohallen.

Foto: Jan Kåre Ness

– Godt å se at ting fungerer

Innbyggere i nabobygdene har fått beskjed om at det ikke er tillatt å kjøre gjennom Rubbestadneset, ifølge Sørenes. Det vil si at beboere på Rolfsnes ikke kommer seg noen vei.

– Det er en ganske dramatisk hendelse, men samtidig er det veldig godt å se at ting fungerer når det skjer noe. Det er mange som jobber på spreng, og de er også flinke til å informere oss, sier Sørenes.

Når NRK snakker med ham, er familien på vei ut av hallen for å finne seg noe å spise.

– Det er ikke så mye annet vi kan gjøre enn å vente. Hvis de får kontroll, sier de at vi kan reise hjem igjen, men vi må bare vente på ny informasjon, sier Sørenes.

Innsatsleder Terje Helldal

Politiets innsatsleder Terje Helldal om situasjonen.

– Veldig mye røyk, og kraftig lukt

Mange andre evakuerte oppholder seg hos slekt og venner andre steder på Bømlo. Maria Steinsbø (27) og datteren (2) er blant dem. De oppholder seg nå hos Steinsbøs bror på Stavlandsneset.

– I 10.30-tiden sto røyken rett på huset vårt, som ligger rett ovenfor verftet. Jeg tenkte at det ikke var helt bra. Jeg tok med meg datteren min og dro opp til min mor, som bor litt lenger unna. Da vi kom opp dit, fikk vi meldingen om evakueringen, forteller Steinsbø.

Det var først da hun skjønte alvoret i brannen.

– Det var veldig mye røyk, og kraftig lukt. Det var jo litt ekkelt, men jeg tenkte ikke at det var så alvorlig før vi så skikkelig hva som skjedde der nede, sier Steinsbø.

Hun og datteren og samboeren, som er på jobb, kan overnatte hos broren.

– Men mine foreldre trenger også et sted å sove. Så det blir en utfordring hvis vi ikke får reise hjem igjen, sier Steinsbø.