– De framstår mer som B-gjengen enn mestertyver

Tyvene som ranet Kinasamlingen i Bergen framstår som amatører, mener professor. Politiet jobber ut fra en hypotese om at det var et profesjonelt utført bestillingstyveri.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

VIDEO: Her raner de museet.

– Hvis man har til hensikt å stjele kinesisk porselen, er det underlig at de knuser monterne. De kunne like gjerne knust noen av de objektene de endte opp med å stjele, sier Christopher Prescott, professoR i arkeologi ved Universitetet i Oslo.

De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

RANET 25 GJENSTANDER: Dette er blant tingene ranerne fikk med seg lørdag.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

På 90 sekunder rasket tyvene med seg 25 gjenstander fra kinasamlingen ved Kunstindustrimuseet Permanenten i Bergen. Blant gjenstandene var kinesiske vaser i porselen, og andre skjøre gjenstander.

Tre kunstverk av porselen ble knust under sjokkbrekket.

– Ingen mestertyver

Politiet jobber ut ifra en teori om at dette var proffe tyver som ranet Kinasamlingen, men etter å ha sett overvåkningsvideoen mener Prescott at tyveriet var mer amatørmessig.

– For meg framstår de mer som B-gjengen enn mesterkunsttyven, sier Prescott.

– De er kanskje heller gode innbruddstyver enn gode kunsttyver, sier han.

SE HELE INTERVJUET:

De som ranet Kinasamlingen i Bergen framstår som amatører, mener professor. Politiet jobber ut fra en teori om at de var proffe.

VIDEO: Christopher Prescott intervjues av Halvor Folgerø.

Eksplosiv kunsthandel

Museet ble sist plyndret i 2010, og også denne gangen var det gjenstander fra Kinasamlingen som var målet. Ifølge Prescott har det vært en eksplosiv handel av kinesiske kunstobjekter de siste årene.

– Det er nærmest eksplosiv interesse for den kinesiske kunsten, som har alltid vært ettertraktet. Årsaken er den enorme nye rikdommen i landet og kinesernes interesse for egen kunsthistorie, sier Prescott.

– Betyr det at dette tyveriet var et bestillingsverk?

– Jeg synes det er å ta litt hardt i, men ser man mot det som skjer internasjonalt så er dette objekter som er lett omsettelige. Og vi vet at de kriminelle nettverkene responderer raskt i forhold til markedsmulighetene, sier Prescott.

Tror gjenstandene er tapt

Tyvene er fremdeles på frifot, og politiet varslet i dag at de vil sette i gang grensekontroll. De frykter at de stjålne kunstgjenstandene blir fraktet ut av landet, og det haster det med å spore opp tyvene før de forsvinner.

Prescott tror imidlertid at de allerede er tapt i det internasjonale nettverket som har smuglet gjenstander over hele kloden i lang tid

– Hvis de har kommet ut av Norge, er de sikkert på vei til Kina. Da tror jeg mulighetene til å få fatt i dem igjen er små. Men det kan jo hende man har flaks, sier han.

Les også: - Har fått interessante opplysninger

Tror tyvene var proffe

Politiet arbeider ut fra en hypotese om at tyveriet var et profesjonelt utført bestillingstyveri. De har foreløpig få spor i saken.

– Når det er profesjonelle folk, etterlater de få spor. De har vært raske, de har bare vært inne i halvannet minutt, så det er liten tid de har brukt på dette. Det gjør det vanskeligere for oss, selvfølgelig, sier Jørn Solsvik, seksjonsleder for bekjempelse av organisert kriminalitet.